El ple de Tarragona desestima fer una consulta sobre els Jocs 2017

CUP i ERC-MES-MDC, impulsors del text, s'han quedat sols davant els vots en contra de PSC, PP i CiU i les abstencions de C's i ICV

19 mayo 2017 21:27 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El plenari de l'Ajuntament de Tarragona ha rebutjat, aquest divendres, fer una consulta a la ciutadania sobre la celebració dels Jocs Mediterranis del 2017, amb quinze vots en contra, sis a favor i cinc abstencions. La moció en qüestió l'han presentat, conjuntament, CUP i ERC-MES-MDC, que argumenten que el projecte comporta un gran endeutament i que no disposa de consens per tirar-lo endavant. Els dos grups s'han quedat sols defensant el text, mentre que PSC, PP i CiU hi han votat en contra, i C's i ICV s'han abstingut. L'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha volgut deixar clar que "el moment actual dels Jocs és irreversible" i ha defensat el llegat que deixarà l'esdeveniment esportiu a la ciutat.

Els Jocs Mediterranis del 2017 han tornat a ser tema de debat en la sessió plenària de l'Ajuntament de Tarragona d'aquest divendres. En aquesta ocasió han estat els grups municipals de la CUP i ERC-MES-MDC els que han presentat una moció per proposar una consulta ciutadana sobre la celebració o no de l'esdeveniment esportiu.

Laia Estrada, portaveu del grup municipal de la CUP, ha expressat un cop més els "dubtes" que els genera el projecte dels Jocs i ha lamentat que "la composició actual del consistori prefereix tirar-los endavant". Estrada també ha criticat el deute que suposaria per a la ciutat, d'almenys 12 MEUR, ha dit, a la vegada que ha incidit que "tirar endavant un projecte com aquest només és possible si és amb l'aval directe de la ciutadania" a través d'una consulta. Xavier Puig, de l'altre grup impulsor del text, ha parlat de l'aportació de l'estat espanyol a l'esdeveniment, "del 22% del que s'esperava", la qual cosa, ha plantejat, porta a un dilema –celebrar o no els Jocs– que "hauria de resoldre la ciutadania".

La portaveu del grup municipal d'ICV, Arga Sentís, ha tornat a demanar que el consistori renunciï als Jocs Mediterranis. "Hi ha moltes incerteses sobre el llegat, i moltes possibilitats que aquest llegat acabi sent un forat", ha indicat, la qual cosa "seria terrible". En la votació s'ha abstingut, igual que el grup municipal de C's. El portaveu d'aquesta darrera formació, Rubén Viñuales, ha dubtat de la consulta, per a la celebració de la qual caldria donar-li "seguretat jurídica", i ha remarcat que ell "no hauria començat mai aquests Jocs". En el punt en què es troba el projecte, però, s'ha mostrat partidari "d'intentar treure coses bones" de tot plegat.

Els grups que hi ha votat en contra són el PP i CiU, a més de l'equip de govern del PSC. El portaveu del grup del PP, Alejandro Fernández, s'ha referit als Jocs Mediterranis com el projecte "estrella" del PSC, i la vegada que ha incidit que el fet que guanyessin les eleccions municipals els avala per tirar endavant el projecte. Per part de CiU el seu portaveu, Albert Abelló, ha considerat que seria "molt perjudicial per a la ciutat" aturar el projecte, i ha apuntat que "és més oportú donar suport a l'equip de govern que no pas posar pals a les rodes".

Des del consistori, l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha volgut deixar clar que "el moment actual dels Jocs és irreversible". Sobre el llegat que quedarà a la ciutat, l'ha defensat per sobre de tot assenyalant que "el llegat no només són pedres", sinó "persones il·lusionades, gent implicada, notorietat i promoció de ciutat, i promoció de territori i de país", ha conclòs. En la mateixa línia s'ha pronunciat també el regidor dels Jocs Mediterranis, Javier Villamayor, que ha reforçat la idea que Tarragona és la ciutat que sortirà més beneficiada d'aquest projecte.

 

Cas Inipro

Al final del plenari, ja en l'apartat de precs i preguntes, el grup municipal de C's ha adreçat una pregunta a l'alcalde sobre el cas Inipro, per demanar informació i saber si l'expedient que buscaven els cossos de seguretat el dia 9 d'octubre es va trobar en una motxilla. Davant d'aquestes qüestions Ana Santos, regidora de Serveis a la Persona, s'ha escudat en el secret de sumari i no ha respost. Viñuales, per la seva banda, ha reiterat que tota l'oposició té dret a saber què va passar el dia del registre i ha explicat que ha demanat a l'alcalde la celebració d'una junta de portaveus per tractar aquesta qüestió.

El cas parteix d'una denúncia de la CUP a la fiscalia, l'any 2013, en què s'apuntava que l'empresa Inipro es va adjudicar uns treballs relacionats amb serveis d'ajuda i d'integració d'immigrants de l'Ajuntament de Tarragona l'any 2010 i que aquests s'haurien prorrogat irregularment els anys 2011 i 2012. Segons va manifestar aleshores, la CUP veu en el cas la comissió dels presumptes delictes de prevaricació, tràfic d'influències i malversació.

 

Un ple de set hores amb 21 mocions a debat

En la sessió d'aquest divendres, que s'ha allargat durant set hores, el ple municipal ha aprovat inicialment el projecte bàsic i d’execució d’enderroc de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, pressupostat en poc més de 200.000 euros. Ara el projecte es posarà a exposició pública durant 30 dies per si es presenten al·legacions. En aquest espai del carrer López Peláez s'hi construiran 30 habitatges de lloguer social.

Dues de les mocions presentades al plenari han estat assumides per tots els grups com declaració institucional. La primera, presentada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, per exigir una nova llei reguladora del dret a l'habitatge que cobreixi les mesures de mínims per a fer front a l'emergència habitacional; i la segona, demanant mesures locals i a tot Catalunya per fer front al 'bullying' LGTB (Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals) en l'àmbit educatiu.

Altres punts als quals s'ha donat llum verda aquest divendres són la demanda per retirar immediatament la Llei de Seguretat Ciutadana, a la qual han votat a favor tots els grups excepte el PP, que hi ha votat en contra, i C's, que s'ha abstingut; o la petició per anul·lar el judici al president Lluís Companys amb motiu del 75è aniversari del seu afusellament, a la qual s'ha votat de manera nominal amb el suport de CiU, ERC, CUP i ICV, el vot en contra del PP i les abstencions de C's i PSC.

També s'ha tirat endavant la proposta per implementar a la ciutat el mecanisme dels pressupostos participatius, gràcies al vot favorable d'ICV, CUP i ERC, contrari del PP i les abstencions de CiU, C's i PSC; i el text per donar suport al president Mas, l'exvicepresidenta Ortega i la consellera Rigau per la seva imputació per l'organització del 9-N, que ha tirat endavant pels vots a favor de tots els grups menys PP i C's, que hi han votat en contra, i el PSC, que s'ha abstingut.

Comentarios
Multimedia Diari