Els autobusos de Tarragona mesuraran la contaminació provocada pel trànsit

L'EMT equipa una desena de vehicles amb un servei que informa al conductor si està realitzant una conducció eficient

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

L'Empresa Municipal de Transports (EMT) de Tarragona instal·larà sensors en una desena d'autobusos urbans per mesurar la contaminació provocada pel trànsit. La prova pilot podria estendre's a altres flotes com ara els vehicles de recollida de la brossa. El dispositiu s'ubicarà als baixos del vehicle i permetrà monitoritzar en temps real les emissions de contaminants com el diòxid de carboni, partícules en suspensió (PM10) i òxids de nitrogen (NOx). En una primera fase del pla, l'EMT ha equipat també alguns dels seus vehicles amb un sistema de conducció eficient per estalviar combustible i reduir emissions. Així, el conductor disposa d'un panell per saber si està conduint de manera correcta.

El programa per monitoritzar la qualitat de l'aire disposa de diverses fases. La primera d'elles va començar fa uns mesos i consisteix en la implantació de la tecnologia CATED BOX, una plataforma tecnològica que permet instal·lar un sistema de gestió per a la conducció eficient (BLED) amb la fi de millorar la capacitació dels conductors, estalviar fins a un 7% de combustible i reduir emissions.

El sistema, que es concep com una mena de "caixa negra" de l'autobús, es visualitza amb un panell adherit al quadre de comandaments, el qual proporciona informació sobre la conducció. Així, el conductor pot conèixer, mitjançant franges de colors, la seva eficiència en els àmbits de l'acceleració, de la frenada, de les revolucions del vehicle o del ralentí. A més, en paral·lel els conductors reben formació específica sobre conducció eficient.

En xifres concretes, la reducció en consum del 7% representa 3,64 litres al 100 km, un total de 1820 litres any per vehicle. En el conjunt de la flota de 72 vehicles de l'Empresa Municipal de Transports de Tarragona, aquesta reducció superaria els 131.000 litres l'any.

 

Sensors per mesurar la qualitat de l'aire

Tanmateix, la segona fase del programa preveu la instal·lació en deu vehicles de la flota de l'EMT del sistema de monitorització mediambiental a través de la tecnologia UrVAMM -proveïda per 'ADN Mobile' en col·laboració amb l'empresa 'Ingenieros Asesores'- que permetrà el monitoratge en moviment i en qualsevol punt de la ciutat de la qualitat de l'aire.

La informació recollida, que serà totalment accessible, posarà a disposició del ciutadà la informació sobre la qualitat de l'aire de la zona que l'interessi, i l'Ajuntament podrà prevenir i planificar accions. Segons ha destacat la tinent d'alcalde de Mobilitat i presidenta de l'EMT, Begoña Floria, la mesura pretén "complementar" la xarxa fixa de mesurament de la qualitat de l'aire de la Generalitat i, al seu parer, serà més efectiva perquè permetrà conèixer la qualitat de l'aire de diverses zones de la ciutat en temps real.

La prova pilot per mesurar la qualitat de l'aire mitjançant sensors instal·lats als autobusos municipals és pionera a l'Estat, segons han destacat aquest dilluns en roda de premsa la presidenta de l'EMT, Begoña Floria, i el gerent de l'empresa municipal, Mario Cortés. La inversió d'aquesta fase pilot ronda els 6.000 euros, que es finançaran amb l'estalvi de combustible aconseguit gràcies al sistema de conducció eficient.

 

Accions dins el Pla de Mobilitat Urbana

Aquesta mesura s'emmarca en els objectius del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Tarragona (PMUST) de reducció del 12% d'emissions de contaminants derivats dels vehicles motoritzats. Floria ha subratllat que les accions desenvolupades fins ara han permès anar reduint els valors de contaminació.

Segons les dades obtingudes de l'Idescat en el punt de mesurament del Parc de la Ciutat, l'any 2013 les emissions de CO van baixar un punt, passant a 1,2 i les d'ozó a 154 mg/m3. L'any 2012, les emissions de monòxid de carboni (CO) eren de 2,2 i les d'Ozó 229, superant el llindar recomanat per informar a la població, situat en 180 mg/m3, i arribant quasi al llindar d'alerta, que està en els 240 mg/m3.

Comentarios
Multimedia Diari