Els criadors de Gall del Penedès esperen bones vendes per Nadal

Apunten que hi ha hagut un increment "sensible" del consum d'aquest tipus d'aviram gràcies a una major distribució i a les campanyes gastronòmiques

19 mayo 2017 20:57 | Actualizado a 24 diciembre 2019 21:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els criadors de Gall del Penedès i Pota Blava del Prat de Llobregat afronten la campanya de Nadal amb la previsió de vendre més de 7.000 exemplars. És una xifra que s'ha incrementat "sensiblement" els darrers tres anys, sobretot perquè han crescut els punts de distribució i gràcies també a la difusió del producte que fan les campanyes gastronòmiques. Així ho han assegurat a l'ACN representants dels criadors de les dues races. En el cas del Gall del Penedès, l'Associació de criadors de Gallina Penedesenca preveu que les vendes quedaran repartides a parts iguals entre els clients particulars i els punts de distribució als mercats, mentre que el Consell Regulador del Pollastre i Capó del Prat apunta que l'activitat es focalitzarà als establiments.

En el cas del Gall del Penedès, aquest Nadal se'n vendran 3.000 exemplars. Maria Antonia Udina, representant de l'Associació de criadors de Gallina Penedesenca, ha explicat a l'ACN que, d'aquests, un miler aproximadament són els que preveuen distribuir durant la Fira del Gall que es celebrarà a Vilafranca els dies 19 i 20 de desembre. "És un esdeveniment d'exposició, més que no pas un lloc de venta", ha apuntat Udina, qui alhora ha reconegut que la difusió que aconsegueixen a la Fira els repercuteix després en les vendes en els mercats i granges de cria.

Un dels factors que més ha contribuït a l'expansió del consum del Gall del Penedès és, precisament, haver ampliat els punts de venda: "ara ja no es pot dir que no se'n troba", ha assegurat, garantint que es poden comprar exemplars d'aquesta raça a tots els mercats de Barcelona, així com a molts punts de l'àrea metropolitana, a banda dels mercats del gran Penedès. Tot i l'augment de consumidors, des de l'Associació de Criadors són crítics amb el públic més pròxim.

Maria Antonia Udina considera que el Gall del Penedès es troba en una situació comparable a la que han superat els vins de la DO Penedès, que fins fa pocs anys sovint eren infravalorats des del territori autòcton en favor del consum de productes d'altres DO. Udina defensa que aquest escenari també evolucionarà en el Gall, sobretot gràcies a la concessió de l'IGP, però demana "que la gent s'ho cregui, ho provi i vegi que és un producte diferent". Així, ha assegurat, els consumidors veuran que "és exquisit i que val la pena gastar-se el que val".

 

La gastronomia com a element prescriptor

Com també passa amb la raça penedesenca, les vendes del Pollastre Pota Blava del Prat tenen el seu "punt àlgid" durant les festes de Nadal, quan es disparen els consumidors que aposten per "aviram de qualitat", com ha explicat a l'ACN el Secretari del Consell Regulador de Pollastre i Capó del Prat, Vicenç Tirado. En concret, durant la campanya nadalenca, calculen que es vendran 4.000 exemplars, mentre que en el conjunt de tot l'any se'n poden arribar a vendre un màxim de 6.000.

Tirado ha assegurat que els darrers anys el creixement de vendes ha estat molt tímid, però ha apuntat que s'han aconseguit nous consumidors gràcies a les campanyes gastronòmiques, que han fet de "prescriptors" tant a nivell de menús en restaurants com de tapes. Un exemple d'aquest tipus de difusió, ha recordat, es produeix durant la Fira Avícola dels propers 12 i 13 de desembre, quan s'exposen milers d'exemplars alhora que es poden degustar receptes variades tant al recinte firal com als restaurants de la ciutat amb menús especials.

Pel que fa al perfil dels consumidors de Pota Blava, fonamentalment es tracta de veïns del Prat i del Baix Llobregat, que s'adrecen als establiments a comprar-lo. A diferència del Penedès –on els criadors preparen desenes d'exemplars per a la venda particular-, al Prat és un únic criador el qui concentra tota la producció enfocada a les vendes, mentre altres productors fomenten la raça com a activitat econòmica complementària a la pagesia.

Tirado ha assegurat que el consum de Pota Blava està molt arrelat entre els pratencs, i ha senyalat que és fruït "d'un camí iniciat fa molts anys". Alhora, ha dit que comptar amb el distintiu IGP des de 1996 "és un element que ajuda a valorar la seva qualitat, ajudant al territori per a conservar la seva producció" i contribueix també a les vendes fora de la ciutat. En aquest sentit, ha afirmat que comptar amb productes com el Pollastre Pota Blava reconeguts amb l'IGP ha de ser "un orgull pels catalans", i ha demanat fomentar-ne la continuïtat per la identitat que representa.

Comentarios
Multimedia Diari