Els Jocs Mediterranis i els equipaments pendents centren el debat de TAC12

Els alcaldables de Tarragona dels partits amb representació s'intercanvien retrets sobre les polítiques del govern espanyol i la Generalitat a la ciutat

19 mayo 2017 22:46 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Jocs Mediterranis, el model turístic i els equipaments pendents com el Banc d'Espanya han centrat el debat d'aquest dilluns entre els quatre candidats amb representació a l'Ajuntament de Tarragona, organitzat pel canal TAC12, el Diari Més i la Cadena SER. Els candidats de PP i CiU han carregat contra el socialista Josep Fèlix Ballesteros pels projectes pendents, mentre que l'actual alcalde ha defensat la seva gestió en els pitjors anys de la crisi i s'ha erigit com "l'única opció de govern estable". Els alcaldables han evitat plantejar grans noves propostes i han entrat al frec a frec amb un intercanvi de retrets pels efectes de les polítiques dels governs català i espanyol a la ciutat.

El debat a quatre ha arrencat amb crítiques creuades i amb al·lusions a la tasca dels partits al capdavant de la Generalitat o el govern de l'Estat. El candidat del PP, Alejandro Fernández, ha assegurat que Rajoy està contribuint a la recuperació i ha dit que a Tarragona l'atur s'ha reduït menys perquè l'Ajuntament "no és un amic per a la iniciativa privada". Abelló ha reclamat que l'Ajuntament esdevingui l'impulsor de l'ocupació com a millor política social, mentre que Sentís, que ha apel·lat al "rescat social" de les persones, ha subratllat que amb les polítiques de CiU a la Generalitat i del PP a la Moncloa "els ajuntaments, sols, no poden".

L'actual alcalde pel PSC, Josep Fèlix Ballesteros, ha recorregut a diferents estudis per recordar que Tarragona és la segona ciutat en dinamisme econòmic, la tercera que més inverteix en serveis socials per habitant o que es troba entre les vuit millors en la lluita contra les desigualtats socials. A més, ha mostrat un gràfic comparatiu entre la inversió per habitant del tripartit -214 euros- i el govern de CiU -54 euros-. "S'entesten en dibuixar una Tarragona en blanc i negre, negativa. Crec en el dinamisme i en les capacitats de la ciutat, i les condicions de creació d'ocupació han millorat", ha sentenciat.

Fernández ha acusat Ballesteros de donar tota la culpa dels seus errors a la resta d'administracions i Abelló ha assegurat que s'han convertit en "especialistes en buscar culpables". El candidat dels populars ha tirat d'iniciativa per col·locar les seves propostes per reciclar professionalment aturats de llarga durada en la rehabilitació d'edificis o per la concessió d'ajudes de 2.000 euros a les pimes que facin contractes indefinits a joves aturats. La candidata d'ICV-EUiA, Arga Sentís, ha titllat Fernández d'incoherent , li ha retret que hagi fet "molt poc" com a diputat i ha afirmat que la culpa de l'atur la té "la reforma del PP".

 

Crítiques al PSC pels equipaments pendents

CiU i PP han carregat en tromba contra el PSC per les assignatures pendents. L'alcaldable convergent, Albert Abelló, ha afirmat que, amb Ballesteros, Tarragona és "la ciutat inacabada i de la paràlisi permanent", mentre que el cap de llista dels populars ha assegurat que els seus dos mandats han estat "vuit anys perduts en matèria d'equipaments" amb exemples com ara la Savinosa, el Fortí, la Ciutat Residencial o el Banc d'Espanya. La candidata ecosocialista, Arga Sentís, ha denunciat la "subhasta" d'equipaments que es fa cada quatre anys i ha apel·lat a aprofitar el pla d'equipaments cultural vigent i que es deixi de "fer volar coloms".

Ballesteros ha retret a l'oposició que només vegin "les coses que falten" i ha tret pit de les fites assolides malgrat que li ha tocat governar "la pitjor crisi". Fernández ha acusat Ballesteros d'estar-se "calladet" quan el PSOE va anunciar que aturava obres com l'A-27, mentre que el candidat socialista ha reivindicat que ha fet "d'alcalde, liderant temes, fins i tot que són de la meva competència com la reforma de l'estació". Els arguments de Ballesteros han fet que l'alcaldable popular l'acusés d'allargar-se massa i de fer "mítings" durant el debat.

El futur del Banc d'Espanya ha crispat el debat entre PP, CiU i PSC. Fernández ha recordat que ell hi proposa una biblioteca-hemeroteca en lloc d'un Museu de la Química, mentre que Ballesteros ha assegurat que l'espai és insuficient i que ell aposta per ubicar la biblioteca a la Tabacalera, que vol convertir en "la gran ciutat de la cultura". Abelló ha dit al candidat del PP que "li compra" la seva proposta de biblioteca perquè els diners hauran de venir de l'Estat i aquest ha replicat que "estudiï una mica més" perquè és el conseller de Cultura qui decideix la consignació provinent del govern espanyol. "Per ser alcalde no es pot venir a aprendre, s'ha de venir preparat", ha etzibat Fernández a Abelló.

 

El ball de xifres sobre els turistes penalitza Abelló

Durant la campanya, el candidat de CiU ha repetit en diverses ocasions que no es creu la xifra de 2,8 milions de turistes que, segons el govern socialista, visiten anualment la ciutat, i ha anunciat el compromís d'assolir la fita del milió de pernoctacions el 2019. L'alcalde i candidat socialista, Josep Fèlix Ballesteros, ha volgut tancar la polèmica presentant un certificat de l'Observatori Turístic de la URV que acredita que Tarragona ha passat de 900.000 a gairebé 2.800.000 visitants i que l'any passat va registrar 1.100.000 pernoctacions.

Abelló ha insistit que si Tarragona tingués aquest volum de turistes "seria com PortAventura" i ha optat per mostra a Ballesteros el llibre de balanç de mandat editat pel seu govern municipal per retreure-li que "no hi explica res sobre turisme". A més, el candidat de CiU ha assegurat que els hotels de la ciutat ofereixen fullets informatius amb propostes majoritàriament de fora i que han passat de les 1.013 habitacions que sumaven el 1977 a tan sols 1.160 en l'actualitat.

El candidat del PP, Alejandro Fernández, ha aprofitat per retreure a Ballesteros que, durant el seu mandat, alguns hotels "han entrat en decadència" mentre que entre el 1999 i el 2007 "van obrir 9 hotels nous". El candidat del PSC ha reivindicat que el salt en el nombre de visitants s'ha assolit pel treball de promoció. Fernández s'ha atribuït el concepte de 'Marca Tarragona' i ha censurat que la ciutat hagi de competir amb el nom de la capital catalana en projectes batejats com BCN World o Ferrari Land Barcelona.

La candidata d'ICV-EUiA, Arga Sentís, ha censurat el model que promou el macroprojecte previst a la vora de PortAventura i ha criticat que Ballesteros "va beneir la proposta". Un projecte, ha dit, que aposta per un model de "treball precari". L'alcaldable ecosocialista ha apel·lat a millorar la inversió en conservació del patrimoni, com ara el Teatre Romà o la Muralla, i defugir d'un turisme que "mercantilitzi" i "banalitzi" el llegat històric. A més, també ha carregat contra el PP per l'IVA cultural del 21%.

Tarraco Viva també ha fet apujar el to del debat, quan Fernández ha retret a Ballesteros que el festival es mantingués gràcies al PP, ja que el govern socialista en volia reduir el pressupost i convertir-lo en un festival bianual. L'actual alcalde l'ha acusat d'haver fet "una filtració interessada d'una idea que es va plantejar en una reunió" i ha refermat la seva aposta pel festival de recreació històrica amb la nova 'Colònia Tarraco' que vol ubicar al recinte firal.

 

El finançament dels Jocs Mediterranis

Després de sentir les reclamacions de la resta de partits al govern de l'Estat en l'últim bloc del debat dedicat a Tarragona 2017, el candidat del PP, Alejandro Fernández, ha garantit que el govern espanyol "complirà escrupolosament totes els acords que té signats amb l'Ajuntament, tal com va fer amb els beneficis fiscals". Per la seva banda, el candidat del PSC, Josep Fèlix Ballesteros, ha reptat el PP a què Mariano Rajoy vingui a Tarragona a explicitar el seu compromís tal com va fer el president Mas, amb qui existeix bona "complicitat" en aquest projecte.

El candidat de CiU, Albert Abelló, ha assegurat que donarà ple suport al projecte si ha d'aportar beneficis i no hipoteca la ciutat "amb més crèdits". Si no és així, ha avisat, qüestionarà el projecte si governa. "Li dono un marge de confiança", ha dit a Ballesteros, el qual ha admès que el cronograma d'obres és "just", però que s'enllestirà a temps. Per la seva banda, Sentís ha lamentat que els terminis de construcció s'hagin tirat "a sobre" i ha avisat que "el pitjor que podria passar és que els tarragonins haguem de pagar la festa".

Comentarios
Multimedia Diari