Foment retarda a l'abril del 2018 les proves del tram Vandellòs-Tarragona del Corredor

La Generalitat farà arribar la seva proposta de limitació del pas de camions a la N-340 a Foment en quinze dies

| Actualizado a 19 mayo 2017 16:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El tram entre Vandellòs i Tarragona del Corredor Mediterrani entrarà en funcionament en fase de proves “a l’entorn de l’abril del 2018”, segons ha anunciat el ministre de Foment, Iñigo de la Serna, després de reunir-se amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. Així, aquest tram es posarà en marxa un any més tard del que havia anunciat l'anterior ministra, Ana Pastor, que havia indicat que seria a inicis d'aquest 2017. L'entrada en funcionament d'aquest tram permetrà una reducció de 35 minuts en el trajecte entre Barcelona i València. Rull ha celebrat la posada en marxa però ha recordat que es tracta d’ample ibèric i que serà necessari que més endavant entri en funcionament el tercer fil. D’altra banda, en la reunió també s’ha tractat la situació de la N-340, tema sobre el qual la Generalitat farà arribar en quinze dies a Foment la seva proposta de limitació del pas de camions, amb la intenció que sigui consensuada amb el territori.

De la Serna ha expressat el “ferm compromís” del govern espanyol amb aquesta infraestructura, que ha qualificat d’”estratègica” i “essencial” tant per a Catalunya com per al conjunt d’Espanya. Ha reconegut que s’han trobat amb problemes tècnics, que ha dit que han tingut difícil solució mentre el govern del PP ha estat en funcions. En una visita l’abril del 2016, Pastor va anunciar que hi havia pressupost suficient per enllestir les obres durant l’any passat i que l’entrada en funcionament es pogués fer “entre febrer i març del 2017”.

Aquest dimecres però De la Serna ha afirmat que volia ser “prudent i realista” i que no prendrà compromisos sense tenir la certesa que es podran complir. Per això, ha detallat que ara per ara l’única data que podia donar era la finalització i posada en marxa en proves del tram entre Vandellós i Tarragona la primavera del proper any. Es tracta d’un tram que recorre 64 quilòmetres i que té una inversió prevista de 800 MEUR.

El ministre ha assegurat que aquesta posada en marxa suposa un “pas de gegant” en el conjunt de l’obra. A més, ha mostrat la seva voluntat que les dificultats que ja ha augurat que continuaran sorgint es puguin anar solucionant en coordinació amb la Generalitat i la resta d’administracions implicades.

D’altra banda, ha dit que “en pocs dies” es donarà a conèixer qui ocuparà el càrrec de coordinador del Corredor Mediterrani, una figura “excepcional” creada per tenir “capacitat d’interlocució i capacitat executiva” amb la idea de donar l’impuls necessari a l’obra.

 El conseller Rull ha assegurat que, tot i que el ministre ja li havia comunicat que tenien escollida la persona, el Govern “posarà noms sobre la taula”. De la Serna ha contestat assegurant que la persona escollida serà propera tant a Catalunya, com al País Valencià, Múrcia i Andalusia.

 Rull critica els endarreriments

El conseller ha celebrat tant la posada en marxa del tram Vandellós-Tarragona com de la creació de la figura del coordinador, així com del fet que el ministri reconegui la importància de l’obra. Tot i això ha recordat que fins ara s’han produït molts endarreriments i per això ha reclamat al ministre que “a banda de paraules hi ha d’haver-hi fets”.

 El conseller ha explicat també que durant aquest mes hi haurà una reunió de la mesa estratègica del Corredor Mediterrani, integrada per la societat civil catalana i les organitzacions polítiques, amb la idea d’aprovar l’”agenda catalana del Corredor” que es farà arribar a l’Estat.

Negociacions sobre la N-340

 Sobre la N-340, tant el conseller com el ministre han apuntat la necessitat d’actuar en aquesta via per reduir la sinistralitat i garantir la seguretat. Rull ha afirmat que la limitació del pas de camions per la N-II és una “experiència bona” i ha afegit que des de la Generalitat s’està treballant per aconseguir una proposta consensuada amb el territori que vagi en aquesta línia.

 Ha concretat que l’aposta de la Generalitat és limitar i bonificar però ha afegit que en el marc d’aquesta negociació també es volen “eixamplar” les bonificacions. Tot això, es recollirà en una proposta que el Govern farà arribar a l’executiu de Mariano Rajoy en dues setmanes.

Comentarios
Multimedia Diari