Gralles i instruments poc convencionals

Concert. La formació Canya d’Or & Brass i el músic Xavi Lozano actuen avui (22 h) en la segona edició de la Primavera Musical a Vistabella

08 junio 2019 16:17 | Actualizado a 11 junio 2019 16:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Gralles, instruments de metall i objectes quotidians convertits en instruments compartiran protagonisme avui en la segona edició de la Primavera Musical a Vistabella. La formació Canya d’Or & Brass i el músic multiinstrumentista Xavi Lozano, qui construeix instruments de vent amb material reciclat, actuaran a partir de les 22 hores a l’exterior de l’Església del Sagrat Cor de Vistabella. Es tracta d’un cicle musical organitzat per l’Ajuntament de la Secuita i l’Església del Sagrat Cor. 

Amb una posada en escena atrevida, Canya d’Or & Brass barreja la sonoritat de les gralles amb instruments de metall i un ampli conjunt de percussions. El conjunt està format per Jaume Aguza i Pol Figuerola a la gralla, Oriol Nicolau a la gralla baixa; Titus Prats i David Rincón a la percussió; Aureli Andrés al trombó i Toni Chisvert a la tuba. 

Explica Jaume Aguza que «serà un concert amb música moderna, clàssica, tradicional, dels balcànics, que ens agrada, i que hem adaptat per a la formació». Serà un repertori original i poc habitual dins del món graller amb una barreja de ritmes de tot el món. «També hi haurà versions conegudes en el món de la gralla però que hem adaptat per a la formació», destaca Jaume Aguza.

Canya d’Or & Brass farà parada a Vistabella acompanyada del músic Xavi Lozano, qui està especialitzat en flautes del món i aeròfons d’arreu. És capaç de convertir en un instrument qualsevol objecte quotidià. «Xavi Lozano és un gran músic i aporta una qualitat musical extra, a més d’un punt de sorpresa, perquè en qualsevol moment et sorprèn tocant una roda de bicicleta, una escala o un pal de fregar», afirma Jaume Aguza.

Un binomi musical original i atrevit. «El que toco són objectes quotidians transformats en instruments de vent. En el concert d’avui tocaré una tanca de carrer, una roda d’una cadira de rodes, una crossa, una escombra, una escala d’alumini, xiulets, una cadira plegable... L’únic instrument real serà el saxòfon baríton », explica Xavi Lozano.  

Per aconseguir el que anomena quotidiàfons, és a dir, adaptar qualsevol objecte del dia a dia en un instrument musical, Xavi Lozano busca «objectes que estiguin formats per tubs metàl·lics, es tracta de fer forats en el lloc convenient per convertir-los en flautes». Alguns són trobats i d’altres comprats.

«Objectes com la crossa no estan retocats, però d’altres sí que els he de transformar», explica i afegeix que «en els espectacles que faig amb el trio Bufa & Sons puc arribar a treure una vintena d’instruments». Per últim reconeix que «la dificultat és trobar la manera de tocar aquests objectes sense esforç, perquè en l’últim que has de pensar és si la tanca de carrer pesa o està torta, has de pensar en la música».

Comentarios
Multimedia Diari