I 200 anys després... la Vella

Amb el quatre i el tres de deu amb folre i manilles i el quatre de nou sense folre descarregats, realitzen la millor actuació mai vista

19 mayo 2017 17:40 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La plaça del Blat de Valls va viure ahir una vibrant diada de Santa Úrsula. Com cada any, el diumenge més proper al dia de la santa, va reunir al quilòmetre zero del món casteller a les dues agrupacions castelleres de la ciutat, la Colla Vella i la Colla Joves. Les sensacions després de les tres hores i mitja que va durar l’actuació van ser molt diferents segons es miri a un cantó o l’altre de la plaça.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls va culminar un 2016 màgic descarregant tres castells d’extrema dificultat com ho són el quatre i el tres de deu amb folre i manilles i el quatre de nou sense folre, esdevenint, així, la primera colla capaç de descarregar aquests tres castells de «gamma prèmium», definició que va apuntar el president de la Colla Vella, Joan Ibarra, fa dues temporades, i anotant-se, amb les tres construccions en mà, la millor actuació mai vista fins ara en la història dels castells.

Per la seva banda, la Colla Joves Xiquets de Valls ha estat la creu de la jornada, on tot i intentar-ho, no rendir-se i mostrar una valentia pròpia d’una colla de Valls, els de Jaume Galofré van ensopegar amb el tres de deu amb folre i manilles i amb el dos de vuit sense folre, marxant de plaça amb dos castells: El tres de nou amb folre i el dos de vuit folrat.

 

A la tercera va a la vençuda

L’atzar va determinar que fos la Colla Vella dels Xiquets de Valls l’encarregada d’obrir la diada de Santa Úrsula. L’objectiu dels de Manel Urbano era clar: assaltar i poder descarregar després de quedar-se a les portes dues vegades, el quatre de deu amb folre i manilles. El castell, com en els dos precedents dels rosats, es va mostrar ferm des de bon principi.

Aquest cop, des del moment de la carregada, l’esforç titànic dels components de folre i manilles va permetre que aquesta vegada l’estructura aguantés, per a que així la Colla Vella descarregués el quatre de deu amb folre i manilles per primera vegada amb una ovació eixordadora per part del públic present a plaça.

D’aquesta manera, els del Portal Nou se suma al selecte club format pels Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca.

 

Primer entrebanc

Era el torn de la Colla Joves Xiquets de Valls. Els de Jaume Galofré volien prémer l’accelerador a fons des de bon començament, i el tres de deu amb folre i manilles era la carta elegida per a obrir la diada de Santa Úrsula dels vermells.

D’entrada, el castell no presentava una mala mida, tot i que des que van sonar gralles tant les manilles com els components de quints i sisens van haver de començar a treballar massa d’hora. El neguit del castell, sumat a la remor de la plaça, van fer que el colós es convertís en indomable, i amb dosos col·locats, va acabar cedint.

El fet que alguns membres de la Joves haguessin de ser atesos, va fer que els del carrer d’en Gassó optessin per calmar els nervis optant pel tres de nou amb folre a la repetició. El domini entre la Joves i el tres folrat va quedar demostrat de la manera amb què el van completar, avisant al món casteller que ben aviat, el tres de deu serà seu.

 

Doblet de deu

Novament era el torn d’una Colla Vella dels Xiquets de Valls, amb el quatre de deu al sac, i aquest cop ben lligat, era el torn de tornar a domesticar el tres de deu amb folre i manilles.

Tot i descarregar-lo per primer cop a la història, i de forma consecutiva a Firagost i Sant Fèlix, que quedés carregat a Santa Tecla, i en intent al Concurs, semblava que els rosats se’ls tornava a girar en contra aquest castell, però novament al bressol casteller, va ser on els de Manel Urbano es van encarregar d’esvair qualsevol dubte en aquest sentit, descarregant amb treball però sense haver de lluitar-lo al límit, el tercer tres de deu de l’historial rosat, el tercer també d’aquest 2016 de somni.

 

A un segon de la glòria

Un cop superat l’entrebanc amb el tres de deu amb folre i manilles de la primera ronda, era el moment de donar un cop d’autoritat, i demostrar que a la Joves mai se la pot donar per morta.

El dos de vuit sense folre era la carta escollida pels vermells de cara a afrontar la segona ronda. Tot i tractar-se d’un castell d’extrema dificultat, la bèstia indomable de la Joves va mostrar-se molt parada, però l’excessiva lentitud de la canalla en l’execució del dos, va fer que quan l’aixecador tot just es col·locava a lloc l’estructura cedís. Tot i la caiguda, la Joves va tornar a apostar pel dos de vuit sense folre.

Aquesta vegada l’aixecador va guanyar aquells segons preciosos perduts en el primer intent, però en el moment en què l’enxaneta ja es disposava a col·locar el primer peu, la bèstia indomable va tornar a cedir, deixant la mel als llavis a una Joves que tornava a rebre un dur cop de moral.

 

La cirereta a una diada de somni

Amb els dos castells de deu descarregats, la Vella no va afluixar, i va escollir el quatre de nou sense folre per afrontar la tercera ronda. El fet que l’haguessin descarregat de forma consecutiva cinc vegades des de la diada de Sant Fèlix 2015, i que enguany en portessin dos de dos al sarró, feia preveure que els rosats no tindrien excessives dificultats en completar-lo.

Però l’esforç físic realitzat en els dos monstres de deu pisos, sumat a algun canvi en el tronc, van fer que fos, de llarg, el quatre de nou sense folre més treballat per la Vella.

Tot i mantenir una mida més que correcta, en el moment de l’aleta el castell es va anar tancat progressivament en els pisos superiors, fent treballar no al límit però considerablement als membres del pis de quarts.

La Vella coneix tots i cadascun dels secrets del castell total, i amb ofici i nervi van aconseguir completar la millor diada mai vista fins ara, a banda de ser la primera colla del món casteller que és capaç de descarregar tres castells de la gamma formada per estructures de deu pisos i castells sense folre.

L’eufòria de la colla era més que justificada, ja que aquest any, la Colla Vella dels Xiquets de Valls s’ha casat amb l’excel·lència castellera, amb un ventall de castells impossible d’imaginar fins fa no gaires anys a la carretera de Tarragona.

 

La Joves tanca amb el 2de8f

Després d’una diada en què els castells els van girar l’esquena, la Colla Joves va optar per descarregar a la tercera ronda un dos de vuit amb folre de tràmit, per tancar una diada de Santa Úrsula que no va fer justícia ni al treball realitzat al llarg de l’any al pati d’assaig, ni a l’ambició i valentia mostrades per la Joves en el dia d’ahir.

Amb els pilars al balcó, el teló d’aquesta temporada 2016 va caure ahir a la plaça del Blat però no per als Xiquets de Valls, ja que com és habitual, la fira de Vila-rodona espera d’aquí a quinze dies a les dues agrupacions vallenques.

Comentarios
Multimedia Diari