La CUP demana al PSC que acabi amb la 'mala praxi' en la gestió de l'Ajuntament

La formació avisa que denunciarà qualsevol irregularitat que detecti, com ja va fer amb el cas Inipro

19 mayo 2017 21:32 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de Tarragona ha demanat aquest dimecres al govern socialista que posi fi a les "males praxis" i a les "irregularitats" en la gestió del consistori, especialment pel que fa referència a les presumptes contractacions irregulars com les detectades a l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), que estan sent investigades pel jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona. Cinc dies després dels registres de la Guàrdia Civil en seus municipals, la CUP avisa que denunciarà qualsevol irregularitat que detecti, com va fer fa dos anys amb Inipro. Els regidors Laia Estrada i Jordi Martí han criticat que l'oposició no investigués els fets quan es va destapar el cas.

La CUP sospita que les presumptes irregularitats detectades en la contractació de l'empresa Inipro per part de l'IMSS no són una "excepció" i és per això que ha demanat a l'Ajuntament els comptes i els models de facturació a tercers dels diferents consells d'administració dels instituts i empreses municipals. "Volem comprovar si estem davant d'una excepció, o si ha estat una tònica habitual i s'ha recorregut a mètodes fraudulents com ara el fraccionament de pagaments a les mateixes empreses per evitar l'obertura de concurs", ha resumit la portaveu de la formació, Laia Estrada.

La CUP ha assegurat que, malgrat que l'equip de govern ha afirmat que va prendre les mesures correctores necessàries a l'IMSS, no es creu aquesta voluntat de l'Ajuntament perquè considera que aquesta "mala praxis" és molt semblant a la situació denunciada per Ciutadans en la gestió de l'Empresa Municipal de Transports. Segons aquesta denúncia de C's al darrer plenari, a la qual la CUP es va afegir, existirien fins a 17 contractes en què s'hauria prescindit dels principis marcats per la Llei de contractació pública. El govern, segons ha recordat Estrada, va admetre que hi havia contractes que calia "tancar i regularitzar", per la qual cosa ha constatat que el PSC admet l'existència d'irregularitats.

Per aquest motiu, el grup municipal de la CUP ha demanat "que no s'admeti cap més irregularitat". El regidor Jordi Martí ha manifestat que "cap més situació d'aquest tipus pot ser tolerada" i ha emplaçat l'Ajuntament, els instituts municipals i les empreses municipals "a acabar amb una praxis que, a banda de mala, ens preocupa que pugui no ser excepció", ha reiterat.

Pel que fa a la investigació a l'IMSS, que es troba sota secret de sumari, Estrada ha demanat als treballadors municipals que "no se sentin atacats ni jutjats". "Esperem que quan Floria parla d'errors administratius, no en culpi els treballadors, que han estat víctimes d'una gerència nefasta", ha subratllat la regidora. La CUP ha admès que, arran del relleu en la gerència, "s'estan produint canvis positius" a l'IMSS, però ha criticat que a l'anterior gerent se l'hagi "premiat" amb un altre càrrec públic i se li hagi millorat el contracte, que ara és de 40 hores.

Sobre les valoracions del govern municipal sobre l'afer, la CUP ha recordat que la portaveu municipal va reconèixer errors administratius en la tramitació de la contractació d'Inipro per part de l'IMSS i va dir que es tractava de "mala praxis sense intencionalitat punible". Segons la formació, però, els presumptes delictes de prevaricació, malversació de cabals públics i alteració fraudulenta de concurs públic que s'estarien investigant sí que serien punibles.

La CUP ha carregat també contra l'oposició, especialment contra CiU, PP i ICV-EUiA, els grups municipals que conformaven el plenari en el darrer mandat, juntament amb el PSC. Els regidors de la formació han criticat que, malgrat la denúncia del comitè d'empresa de l'IMSS l'any 2013 sobre les presumptes irregularitats, hagués de ser la CUP -que aleshores no tenia representació municipal- qui dugués el tema a la fiscalia. A més, la CUP considera que l'oposició es va conformar amb el canvi en la gerència i no va voler fer "més soroll" ni investigar el cas a fons.

En aquest sentit, la CUP ha reivindicat la importància que, tant en els consells d'administració de l'Ajuntament com en els dels organismes autònoms, hi hagi presència de treballadors o dels seus representants, ja que aquests són "els espais on es prenen decisions". A més, el partit ha insistit a demanar als treballadors que estiguin tranquils, malgrat la tensió que s'hauria viscut durant els escorcolls en no aparèixer un expedient que s'estava buscant, i ha garantit que "no estem disposats a veure treballadors de base com a caps de turc".

Divendres passat, la Guàrdia Civil va registrar diverses seus municipals, entre les quals l'Ajuntament, per aconseguir els expedients de contractació de l'Institut Municipal de Serveis Socials dels anys 2011 i 2012. La investigació, ordenada pel jutjat d'instrucció 1 de Tarragona, partia d'una denúncia de la CUP de l'any 2013 en què s'apuntava a l'existència de possibles irregularitats en la contractació de l'empresa Inipro per la prestació de serveis d'ajuda i d'integració d'immigrants del consistori tarragoní durant aquell període, per un import total d'uns 260.000 euros.

Comentarios
Multimedia Diari