Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La Festa Sambori promou l’ús del català entre infants

La primera edició descentralitzada de l’acte acull uns 800 alumnes de 17 centres de tot el Camp de Tarragona a la Universitat Laboral

23 mayo 2024 19:50 | Actualizado a 23 mayo 2024 20:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Més de 800 alumnes de fins a disset centres diferents van participar ahir a la primera Festa Sambori, organitzada per Òmnium, al Campus Educatiu Laboral de Tarragona. Els infants i joves, provinents de centres educatius de totes les comarques del Camp de Tarragona, van participar de la trobada al llarg de tot al matí amb tot d’activitats i tallers que posava el punt final en aquesta edició del projecte Sambori, que ha comptat amb la participació de molts altres centres de la demarcació.

La jornada lúdica i cultural es va iniciar a les deu del matí amb l’arribada dels centenars d’estudiants i mestres. Un pavelló de la Laboral els esperava amb diverses propostes actives i tallers per a tots els gustos. La Festa Sambori, organitzada per Òmnium Tarragonès amb el suport de la resta de seus territorials de l’entitat, era la primera que es feia a Tarragona amb un format descentralitzat i significava posar el punt final a tot el projecte Sambori. Un projecte que s’ha dut a terme als centres al llarg d’aquest curs acadèmic.

Els diferents centres, tant escoles com instituts, han estat treballant al llarg d’aquests mesos algun projecte relacionat amb algun tipus d’art en qualsevol de les seves formes: literatura, plàstica, fotografia, etc. La norma era que havia de ser un projecte col·lectiu (entre un sol curs o sumant diversos cursos del centre) i en llengua catalana. «L’objectiu del projecte Sambori és una feina col·lectiva que, principalment, vol potenciar l’ús del català, però també vol incidir en la cohesió social i la integració dels joves en els centres educatius», apuntava Zacarias Henar, president d’Òmnium Tarragonès.

Entre les activitats i els tallers, els que van tenir més interès del públic infantil i juvenil eren les propostes del circ, amb malabars i equilibris, tot i que també n’hi havia de molts altres tipus: jocs de taula romans, break dance, grafitis, estampació tipogràfica, plantes, etc.

Dins de les propostes, els alumnes també podien veure els projectes dels altres centres gràcies a una pantalla que projectava uns resums audiovisuals, de no més de 10 minuts cadascun, sobre les altres accions.

D’aquesta manera, la primera edició de la Festa Sambori a Tarragona esdevenia una espècie de premi per la participació i que substituïa l’antic premi literari Sambori Òmnium.

Sambori: un format renovat

Òmnium Tarragonès, entitat territorial d’Òmnium Cultural, organitzava aquesta festa per primera vegada amb un format descentralitzat, i és que anteriorment era un premi literari dirigit a alumnes d’institut el que rebia el nom de Sambori. Després dels anys de pandèmia, amb l’objectiu de diversificar l’ús de la llengua, Òmnium va canviar el format del premi literari per una festa conjunta de totes les seus a Barcelona on, durant un parell d’edicions, va comptar amb l’assistència d’uns 200 alumnes d’arreu de Catalunya.

Enguany, apostant per la descentralització de l’acte, se n’han convocat a cadascuna de les set seus territorials de l’entitat, que s’han celebrat entre la setmana passada i aquesta. «Agafem la primera edició de la Festa Sambori amb molta expectació, però sent tot un èxit perquè s’hi han apuntat molts centres. Això vol dir que ho han treballat a les aules», afirmava Rosa Olivé Ollé, presidenta d’Òmnium Alt Camp i membre de la junta nacional catalana de l’entitat.

Òmnium Tarragonès també impulsa aquest projecte amb l’objectiu de la integració
Comentarios
Multimedia Diari