La fiscalia sol·licita 20 anys de presó per a l'acusat del crim de Montblanc

El jove va deixar inconscient a la víctima, la va ruixar amb gasolina i li va calar foc quan encara era viva

19 mayo 2017 21:40 | Actualizado a 22 mayo 2017 13:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La fiscalia sol·licita una pena de 20 anys de presó per a l'acusat d'assassinar una dona a Montblanc la matinada del 25 d'octubre del 2014. Segons l'escrit d'acusació del fiscal a què ha tingut accés l'ACN, després de passar la nit junts en dos bars de la comarca, tots dos es van desplaçar a un camp aïllat del municipi de Montblanc. Allà, Jaume S.T., de 28 anys, va obstruir les vies respiratòries de la dona i, un cop la va deixar inconscient, la va ruixar amb gasolina que duia al maleter del seu vehicle. El jove va col·locar papers i efectes personals de la víctima sota el cos "amb el propòsit de fer una foguera", segons el fiscal, i li va calar foc quan encara era viva, produint-li la mort.

El 24 d'octubre del 2014, sobre dos quarts de deu de la nit, l'acusat va acudir al pub Lennon de Montblanc amb l'objectiu de prendre unes cerveses. Allà també hi havia la víctima amb un grup de joves, per la qual cosa Jaume S.T. s'hi va unir, ja que tots dos mantenien una relació d'amistat de joventut. La víctima i l'acusat van consumir una llauna de cervesa cadascun que un altre jove els havia comprat en una benzinera propera.

Entre la una i dos quarts de dues de la matinada, l'acusat va proposar a la víctima apropar-la a casa amb el seu tot terreny de color blanc. Ella va acceptar, si bé finalment es van dirigir al municipi veí de l'Espluga de Francolí per continuar la nit. Segons el fiscal, l'acusat va agafar un camí que transcorre paral·lel a la via del tren i la N-240 i, a l'alçada del polígon industrial, va aturar el vehicle enmig del camí i, sense baixar-ne, van intentar mantenir relacions sexuals sense arribar a consumar-les.

Tot seguit, relata el fiscal, van arribar a l'Espluga de Francolí i van aparcar davant del pub Xenon. L'acusat i la víctima van prendre una cervesa mitjana cadascun i una més a mitges i, quan finalment en van decidir marxar, poc abans de les tres de la matinada, ell li va dir que la portaria a casa, a Montblanc, on vivia amb el seu pare.

L'acusat va optar per tornar a la població pels camins de terra que uneixen l'Espluga i Montblanc "amb la intenció d'evitar els controls policials de persones i vehicles que poguessin estar operant a la zona, ja que coneixia bé el trajecte per haver-lo fet altres vegades". El recorregut travessa una zona boscosa coneguda com la Partida dels Tossals, on hi ha una finca d'ametllers que, fins l'any 1992, havia estat propietat de la família de l'acusat, que encara la solia visitar "assíduament".

 

L'acusat va intentar ofegar la víctima i la va cremar quan encara vivia

Quan l'acusat va arribar a la finca, s'hi va endinsar i va aturar al vehicle. Seguidament, segons detalla el fiscal, van intentar mantenir relacions sexuals, sense que es pugui determinar si les van consumar o no, ni si van ser consentides per la víctima. A continuació, l'acusat va decidir acabar amb la vida de la noia i "va realitzar maniobres de sufocació de les vies respiratòries, com a conseqüència de les quals la dona va perdre el coneixement i va quedar estesa a terra cap per amunt".

Segons el fiscal, l'acusat va aprofitar que la víctima estava inconscient, la va ruixar amb gasolina que duia al maleter del vehicle i, després, va col·locar sota el cos "papers que va treure del seu vehicle juntament amb els efectes personal de la dona i qualsevol cosa que el pogués incriminar, amb el propòsit de fer una foguera". A continuació, prossegueix l'escrit d'acusació, l'acusat "li va calar foc malgrat que Sara encara es trobava amb vida, sabent o podent tenir coneixement d'aquest extrem". 

La víctima va morir a causa de l'exposició al foc i va patir cremades en un 70% del cos. Després dels fets, l'acusat va pujar al seu vehicle i es va dirigir a l'ermita de Sant Josep, va aparcar al pàrquing d'aquest indret i va passar la resta de la nit dins el cotxe, fins que va tornar a casa seva a Montblanc, on vivia amb els seus pares i la seva germana, cap a dos quarts de deu del matí del 25 d'octubre.

En el moment de la mort, la víctima presentava 1,78 grams d'etanol per litre de sang i psicofàrmacs en concentracions terapèutiques, la qual cosa li hauria produït "una simptomatologia neurològica que inclouria disminució del nivell de consciència i altres símptomes com ara dificultat de coordinació o lentitud de moviments". Igualment presentava metabòlits de benzina al cos, la qual cosa indica que els va absorbir respirant, és a dir, quan encara era viva.

El cadàver el van trobar dues veïnes que passejaven per la zona a les quatre de la tarda del 26 d'octubre. El cos estava calcinat, sense sabates ni roba de cintura cap avall. A més de papers i efectes personals de la víctima que van aparèixer sota el cos, a pocs centímetres del cos es va trobar l'embolcall buit d'un preservatiu dels que es reparteixen als Centres d'Assistència i Seguiment a la drogodependència de la Generalitat. Així mateix, també es van trobar peces metàl·liques pertanyents, com a mínim, a dos encenedors marca 'Buzz'.

 

Víctima i acusat presentaven problemes d'addiccions 

La víctima tenia problemes d'alcoholisme derivats d'una depressió i, en el moment dels fets, es trobava sota seguiment del Servei d'Addicions i Salut Mental de l'Hospital Sant Joan de Reus. Per aquest motiu, apunta el fiscal, "cap cambrer de la localitat li servia begudes alcohòliques i el seu pare li havia prohibit portar diners a sobre, targetes de crèdit o llibretes bancàries quan sortia de casa".

El noi, que aleshores tenia 27 anys, es trobava a l'atur, malgrat que es dedicava a cultivar un hort del municipi de Pira que era propietat dels seus pares. Segons el fiscal, el noi presentava criteris diagnòstics de dependència a l'alcohol i cocaïna. De fet, havia rebut tractaments des del 2011, amb recaigudes que van acabar en un consum actiu a partir del setembre del 2013. En el moment dels fets, l'acusat conservava íntegrament les seves facultats, segons el ministeri públic.

Al domicili del jove, els Mossos van intervenir set encenedors de la marca 'Buzz', roba, dues revistes i dos telèfons mòbils. Al seu vehicle tot terreny hi van trobar diverses peces metàl·liques d'encenedors marca 'Buzz', un encenedor de la mateixa marca, unes bosses de plàstic amb diversos diaris, revistes, plàstics i cartrons i un parell de guants de feina. En un magatzem que freqüentava hi van trobar un altre encenedor de la mateixa marca i una garrafa de gasolina, mentre que a l'hort que cultivava hi van trobar papers cremats. 

Els Mossos d'Esquadra van detenir l'acusat el 5 de novembre del 2014 i, dos dies després, el jutjat d'instrucció número 2 de Valls en va decretar el seu ingrés a presó. Segons la fiscalia, els fets són constitutius d'un delicte d'assassinat, pel qual sol·licita una pena de 20 anys de presó. A més, demana que no pugui apropar-se al germà de la víctima a menys de 200 metres durant un període de 30 anys.

Pel que fa a la responsabilitat civil, el fiscal sol·licita que l'acusat indemnitzi els hereus del pare de la víctima, que va morir poc després dels fets, amb 200.000 euros pels perjudicis causats i amb poc més de 4.100 euros per les despeses del funeral i el sepeli. Pel que fa al germà, el ministeri públic reclama una indemnització de 120.000 euros. El judici se celebrarà amb un jurat popular durant els pròxims mesos a l'Audiència de Tarragona, en una data encara per determinar.

 

Comentarios
Multimedia Diari