La Guixera del Tòfol de Vilaverd, a la llista vermella per abandonament

Recentment ha estat declarada Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). La Guixera és l’únicade principis del segle XX que encara conserva l’espai i la maquinària de tot Catalunya

27 julio 2020 08:50 | Actualizado a 27 julio 2020 09:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Guixera del Tòfol de Vilaverd passa a la llista vermella per abandonament, Presenta un estat de conservació molt dolent. La Lista Roja del Patrimonio és una iniciativa de l’associació Hispania Nostra; la llista recull els elements del Patrimoni Cultural que hi ha a l’Estat Espanyol que es troben en risc de desaparèixer, destrucció o alteració essencial dels seus valors, amb l’objectiu de fer-ne difusió per tota la societat i aconseguir la seva consolidació, recuperació o restauració.

Recentment s’ha declarat Bé Cultural d’Interès Local, però això no ha comportat cap acció concreta per aconseguir la seva salvació. La porta d’accés va caure a terra per l’efecte de les intenses pluges d’octubre del 2019 i aquest gener que van moure la guia on es sostenia la porta fins a fer-la caure del tot.

De fet, la guixera, és l’única de principis del segle XX que encara conserva l’espai i la maquinària de tot Catalunya. «El 2016 la campanya Salvem la Guixera del Tòfol va reunir-se amb l’alcalde per proposar la recuperació de la guixera com a espai cultural però va passant el temps i l’única certesa és que el risc de caiguda i desaparició de la Guixera del Tòfol va creixent. Algunes trobades, bones paraules i punt», expliquen a través d’un comunicat representants de la campanya Salvem la Guixera del Tòfol de Vilaverd.

«És interessant que hi hagi més gent, a més de nosaltres, que reivindiqui la imprescindible recuperació de la Guixera del Tòfol com a espai cultural, ja que la proposta de formar part d’aquesta Lista Roja del Patrimonio no l’hem feta nosaltres però ens sembla correcte», diuen.

Afegeixen que «si no es fa res, seguint el marasme i inacció del present, la Guixera del Tòfol serà, en un futur, un element desaparegut i destruït que formarà part de la llista negra del patrimoni. Intentarem que passi a la llista verda».

L’edifici cada cop presenta més esquerdes. «És patrimoni i s’hi hauria d’actuar amb urgència. Hi hauria d’haver la possibilitat de condicionar-ho i mantenir el que queda», remarca el representant de la campanya Salvem la Guixera del Tòfol, Martí Torrell.

Des de la campanya Salvem la Guixera del Tòfol demanen una nova trobada entre els propietaris de la Guixera del Tòfol, representants de la campanya i el consistori.

Construïda el 1917

La Guixera del Tòfol de Vilaverd és l’única fàbrica mecanitzada de guix tradicional que manté la maquinària i l’espai de Catalunya i de la totalitat d’Espanya. Va ser construïda el 1917 i és inactiva com a fàbrica des del 1977.

La Guixera del Tòfol de Vilaverd és un espai de transició entre la fabricació artesana i la industrial. La majoria d’elements conserven les tècniques preindustrials però la part mecànica ja és industrial. A més, la maquinària està lligada a l’espai.

Comentarios
Multimedia Diari