La investigació de l'explosió d'Iqoxe, Premi Ramon Barnils de Periodisme d'Investigació

També han estat premiats els periodistes de SER Catalunya que van destapar el 'Barçagate'

16 diciembre 2020 12:33 | Actualizado a 16 diciembre 2020 12:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els periodistes Adrià Soldevila, Sergi Escudero, Sique Rodríguez, d'una banda, i Rafa Marrasé de l'altra, són els guanyadors del 6è Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació, dotats amb 1.500 euros respectivament. Els tres primers han estat premiats en la categoria de Mitjans d’àmbit nacional per la informació publicada el 17 de febrer al 'Què T’hi Jugues' de la SER Catalunya que va destapar els negocis del Futbol Club Barcelona amb l’empresa 'I3 Ventures' per crear estats d’opinió favorables a la junta directiva. Marrasé, de Porta Enrere, ha estat premiat en la categoria de Mitjans d’àmbit local per la investigació arran de l'explosió l’empresa química de Tarragona Iqoxe i "com es va obviar la perillositat del gas alliberat".

La investigació de Soldevila, Escudero i Rodríguez es va emetre al febrer dins de la secció 'La Llotja' del programa esportiu de la SER Catalunya i va tenir gran impacte en l'opinió pública i repercussió, ja que el cas està sent investigat per la justícia. Aquesta és, de fet, la primera vegada en les sis edicions del premi del grup de periodistes Ramon Barnils que es guardona una investigació publicada en un mitjà radiofònic i també la primera que es premia un article de periodisme esportiu.

Marrasé, premiat novament

Marrasé, de Porta Enrere, al seu torn, ha estat premiat en la categoria de Mitjans d’àmbit local per la investigació '"Si visqués al Camp de Tarragona estaria molt preocupat, no es podia dir que no hi havia núvol tòxic tal com es van fer els mesuraments": Iqoxe, la contaminació que es va esvair en una nit'.

La peça va ser publicada arran de l’explosió a l’empresa Iqoxe, l’accident més greu en la història de la indústria química de Tarragona. L’article argumenta com es va "obviar" la perillositat del gas alliberat per l’explosió quan no se’n tenien dades ni recursos per a analitzar-lo. Marrasé guanya, així, per segona vegada el Premi Ramon Barnils: l’any 2017 va ser guardonat per una investigació sobre l’empresa d’aparcaments municipals de Tarragona.

La 6a edició del Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació ha substituït la tradicional gala de lliurament dels guardons per un vídeo-conversa entre el president de l’entitat, Ferran Casas, i els guanyadors dels premis d’enguany, que ja es pot trobar a les xarxes del grup.

El premi Barnils d’enguany ha comptat amb un jurat format per Mònica Lablanca, directora dels mitjans públics de Sant Cugat del Vallès (Cugat.cat); Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Isabel Serrano, representant de l’AMIC i coordinadora del diari 20minutos; Barbara Villuendas, professora de periodisme a la Universitat Jaume I de Castelló; Laura Cortés, periodista de l’ACN a Lleida; David Miró, periodista del diari Ara i Ferran Casas, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils.

Comentarios
Multimedia Diari