La memòria de la ciutat confinada

Tarragona amagada. Inaugurada l’exposició on onze fotògrafs locals donen la seva visió durant l’estat d’alarma

14 septiembre 2020 08:48 | Actualizado a 14 septiembre 2020 09:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Sis mesos. Ahir diumenge feia sis mesos exactes des que es va declarar l’estat d’alarma i tot el país es va haver de confinar a casa fins gairebé l’estiu. 

Ho recordava el president del Port de Tarragona, Josep M. Cruset, durant l’acte d’inauguració de l’exposició al Tinglado 1: «Sembla que hagi passat una eternitat d’un estat que ens portaria al període més llarg de confinament domiciliari. El de major incertesa social, econòmica, professional i familiar del que recordem les generacions presents». 
«Ningú es podia imaginar el que ens depararia el futur més immediat, la brutalitat del què viuríem, com les famílies haurien de resistir i com ens hauríem d’enfrontar a la mort», explicava Cruset. «És precisament perquè tot això impacta en les emocions de la nostra societat que ens vam plantejar aquesta mostra».

Tarragona confinada. La ciutat amagada és una exposició fotogràfica proposada pel Port de Tarragona per tal de transformar tots aquests sentiments i emocions tan intenses en quelcom tangible, «per deixar fixat en el temps allò que de manera excepcional estem vivint en els temps presents», explicava Cruset. «I a fi de Déu que s’ha aconseguit: el propòsit està més que assolit», sentenciava orgullós.

Carrers buits, les primeres mascaretes sobre les cares dels ciutadans, el dia a dia confinat dins d’una casa plena d’infants, transports urbans fantasmes, la solidaritat eterna amb els més necessitats, guants abandonats en qualsevol espai, la valentia dels qui aquells dies havien de sortir a treballar per a tota la resta, els aplaudiments eterns dels cossos de seguretat als metges i infermers davant de l’Hospital de Santa Tecla, els coloms com a únics habitants... La soledat de la ciutat de Tarragona.

La mostra està signada per 11 professionals de la fotografia vinculats amb la ciutat que aconsegueixen expressar, cadascun amb el seu particular estil, com es va viure i què va significar el confinament per als tarragonins i tarragonines. 

El reconegut fotògraf local Pep Escoda ha col·laborat també en l’assessorament conceptual i artístic de la mostra, qui es mostrava agraït i felicitava als protagonistes i a Òscar Vives, coordinador del fons d’art del Port de Tarragona.

Una mostra solidària
L’acte d’inauguració, amb mascaretes, control de temperatura i desinfecció de mans a l’entrada, ja reflectia els canvis que el virus ha deixat en la nostra societat. L’adequat control de seguretat mantenia als assistents, qui havien de fer reserva prèvia obligatòria, distanciats als seus seients. Separació qu‘Tarragona confinada’
 

‘Tarragona confinada. La ciutat amagada’
L’exposició fotogràfica, instal·lada al Tinglado 1 del Port de Tarragona, es podrà visitar fins al 8 de novembre.

 

Una mostra que no amaga el seu tarannà solidari. I és que com va explicar Montse Adan, directora de Port-Ciutat, el públic podrà comprar el catàleg amb un donatiu mínim de 5€ que anirà destinat a la Creu Roja de Tarragona. També les imatges exposades, ja que el 50% del total de la recaptació de la seva venda es destinaran a entitats i accions socials que facin front als efectes de la pandèmia del coronavirus. 

En aquest sentit i «en record de les víctimes i dels fets excepcionals que ha viscut la ciutat i tot el país per la pandèmia», el president Josep M. Cruset i els onze fotògrafs van plantar un xiprer per tancar l’acte inaugural. 


Ara fa sis mesos d’un passat molt proper que, en paraules del fotògraf Fabián Acidres, «en sortir al carrer semblava una pel·lícula de ciència ficció», i que ja no només quedarà en la nostra memòria: ara també ho reviurem a través de 110 copsadores fotografies.

Els fotògrafs de TGN participants

La mostra, que presenta un total de 110 imatges,  ha estat gràcies a la feina i implicació d’onze fotògrafs i fotògrafes vinculats a Tarragona que també ens deixa un complex material documental.

Comentarios
Multimedia Diari