L'Agonia de Riudecols, declarada Patrimoni Festiu per la Generalitat

La parròquia de Sant Pere i la Confraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist organitzen la funció el Divendres Sant

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Funció de l’Agonia de Riudecols ha estat declarada Patrimoni Festiu de Catalunya com a Element Festiu per la Generalitat, després de la resolució de la direcció general de cultura popular del Govern amb data 23 de febrer de 2015.

L’Agonia, organitzada per la parròquia de Sant Pere i la Confraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Riudecols, és l’acte central del Divendres Sant. Així doncs, aquest reconeixement és acollit amb molta il·lusió pels organitzadors.

«El cert és que resulta un esforç mantenir aquest tipus de tradicions, per aquesta raó el reconeixement ens anima a continuar endavant», explica el president de la Confraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, Jaume Abelló, qui assegura que «hi ha documents que certifiquen que la funció es remet a mitjans del segle XIX».

En total prop d’un centenar de persones s’involucren cada Setmana Santa en la representació que se centra en les set paraules pronunciades per Jesucrist abans de la seva mort, un moment en què els Armats de Riudecols també en són protagonistes.

«Al llarg de la funció els correspon realitzar els canvis de guàrdia després de cada una de les set paraules que el sacerdot explica», descriu Jesús Quintero, responsable de la representació, qui també destaca que «en la segona part de la funció anuncien amb els tocs de corneta i els cops de llança la mort de Jesús i el trasllat del Sant Crist a l’altar».

La música és l’altra protagonista de la funció de la mà de la coral de la parròquia així com de diferents músics que cada any es conviden a participar en la representació. «La música ajuda a donar solemnitat a la funció que destaca pel seu esperit religiós», explica Jesús Quintero.

A l’interior del temple hi regna durant tota l’Agonia de Riudecols el silenci acompanyat d’una escenificació cuidada que té en la foscor el seu principal protagonista.

L’alcaldessa de la localitat, Anna Aragonès, assegura que «a les portes de la Setmana Santa és un orgull per nosaltres rebre aquesta distinció», i afegeix que «són moltes les generacions passades i presents que s’han compromès amb aquesta festa al llarg dels anys».

Comentarios
Multimedia Diari