El govern municipal de Tarragona presentarà en el Plenari del 17 de març la suspensió del tràmit del Pla parcial urbanístic 24 La Budellera. Això significa una nova aprovació inicial motivada perquè hi ha modificacions substancials en l’informe de la Generalitat i, per tant, es requerirà a la Junta de Compensació provisional que presenti el pla parcial modificat amb les prescripcions vinculants de la Comissió Territorial d’Urbanisme del Camp de Tarragona (CTUT) del passat 27 de gener. El govern iniciarà aquesta setmana un procés de diàleg informatiu amb les entitats que han presentat al·legacions .
La Junta de Compensació de la Budellera tindrà un termini màxim de tres mesos per presentar un nou Pla parcial. Des del moment que el presentin, l’Ajuntament tindrà tres mesos per fer una nova aprovació inicial. Després es posarà a exposició pública i s’obrirà el període d’al·legacions. Es resoldran les al·legacions i es demanarà informe a la Comissió Territorial d’Urbanisme del Camp de Tarragona i, per últim, l’aprovació definitiva per part de l’Ajuntament.
El nou Pla parcial haurà de complir les prescripcions tècniques de la comissió d’urbanisme del Camp de Tarragona que són vinculants, la més substancial és la que considera necessari fragmentar de forma esgraonada el sector de la Budellera, això vol dir que el Pla s’ha de desenvolupar en àmbits més petits i no de cop.
En una compareixença davant dels mitjans de comunicació, la portaveu de govern i consellera delegada del pla parcial 24, Begoña Floria, ha explicat que l’Ajuntament iniciarà un procés de diàleg informatiu amb les parts afectades, associacions i entitats, per explicar quins són els passos a seguir després de l’informe de la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat i el procés que se seguirà a partir d’ara. En aquest sentit, ha subratllat que “la nova aprovació inicial del Pla de la Budellera, una vegada la Junta de Compensació el presenti, i la seva exposició pública permetrà presentar novament al·legacions, per tant, es garantirà la màxima participació ciutadana, social i política, perquè es tracta d’un projecte del futur de la ciutat”.
La portaveu de govern, Begoña Floria, també ha subratllat que “la voluntat del govern municipal és que el nou pla parcial de la Budellera mantingui el mateix esperit en el que fa referència als equipaments i a les zones verdes”.
Tràmits administratius
La Junta de govern local celebrada el 22 de setembre del 2016 va aprovar inicialment el Pla parcial urbanístic 24, la Budellera, presentat per la Junta de Compensació provisional del sector.
El Pla es va posar a exposició pública el 20 d’octubre del 2016 (BOP) i es va notificar individualment als propietaris inclosos a l’àmbit. Els propietaris que van resultar desconeguts o il·localitzables se’ls hi va notificar mitjançant un edicte publicat al BOP el 16 de gener i el 16 de febrer va finalitzar el període d’al·legacions. Per tant, el període d’al·legacions va començar el 20 d’octubre del 2016 i va finalitzar el 16 de febrer del 2017, en total se’n van rebre 37.
El Poum
La Budellera és una de les àrees de desenvolupament residencial de Tarragona que abasta els terrenys situats al nord de la carretera nacional 340, més amunt del sector Mas Sanroma i Cala Romana, el sud de l’Autovia A-7, a l’est el Club Gimnàstic i a ponent del nucli de Boscos de Tarragona.
El Pla parcial de la Budellera està qualificat com a sòl urbanitzable delimitat predominantment destinat a ús residencial d’habitatge, en el POUM (Pla d’Ordenació Urbana Municipal) de Tarragona vigent des de l’any 2013.
El pla és discontinu perquè comprèn dos subsectors, el de la budellera amb 121,85 Ha i el de la platja Llarga amb 10,54 Ha. La superfície total de l’àmbit és de 132,49 hectàrees.
El POUM assenyala que el desenvolupament d’aquest sector és per dotar a la ciutat d’un eixample residencial cap a llevant i “completar la trama urbana de l’antic pla parcial 20 de la Vall de l’Arrabassada, que resulta del desmantellament del tram de la variant que s’ha suprimit, i relligar les urbanitzacions de Cala Romana, Boscos de Tarragona i la zona de Colls Majors”.
El POUM contempla que en aquesta zona es destini un mínim del 20 per cent a habitatges de protecció pública i un 10 per cent d’habitatge a preu concertat.
Dels objectius generals del POUM, cal assenyalar, que pretén cohesionar els diferents barris de la ciutat i dotar-los d’equipaments.