L’encesa dels focs de Completes de Valls la farà per primer cop una dona

L’obrador d’espardenyes Calçats Alentorn serà el Santjoaner 2019. La Festa Major de Valls tindrà lloc del 15 al 25 de juny amb un ampli ventall d’actes populars per a tots els públics

| Actualizado a 31 mayo 2019 07:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un dels moments més esperats de l’any pels vallencs i vallenques és la Festa Major de Sant Joan. Enguany començarà el dissabte 15 i s’allargarà fins dimarts 25 de juny, quan a les onze de la nit el clogui l’espectacle Piromusical que enguany anirà a càrrec de la guardonada Pirotècnica Valenciana. 

Serà el primer cop en la història que un altre dels moments rituals presidit pels focs d’artificials s’ha encarregat a una dona, Teresa Rey. El programa ha estat il·lustrat per primera vegada per les nenes i nens de les vuit escoles i col·legis de Valls, que han seguit les petjades de la imatge gràfica principal creada per Berta Artigal. 
Els reconeixements honorífics propis del Sant Joan vallenc tenen una ambivalència destacada aquest 2019. El Santjoaner (20 de juny) tindrà un marcat caràcter local, mentre que l’Ambaixador dels Xiquets de Valls serà de rang internacional. 

El programa de la Festa Major de Valls ha estat il·lustrat per nens i nenes de vuit escoles

El reconeixement a la trajectòria festiva del Santjoaner es fixa en un detall que sovint passa desapercebut però que dóna molt de caràcter al Seguici Cerimonial: les espardenyes que llueixen gran part dels balladors. A Valls un obrador històric, Calçats Alentorn, obert des de 1937, en proveeix no sols per a Sant Joan sinó per a altres indrets, celebracions i persones. L’Ajuntament els reconeix la feina i els lliura la bandera de la Ciutat que portaran en dos dels actes destacats de la Festa Major: l’anada i tornada a la tronada, i el tomb del poble.

Pel que fa a l’Ambaixador dels Xiquets de Valls (22 de juny), ho serà el Camp de Refugiats de Smara, ubicat al desert de Tinduf, zona cedida per Algèria perquè es poguessin establir les dones i els nens sahrauís que van haver de fugir de la seva terra, el Sàhara Occidental, arran del conflicte en aquesta antiga província espanyola annexionada pel Marroc. 

L’aparcament del Barri Antic acollirà diferents concerts els dies 22, 23 i 24 de juny. També hi haurà l’espectacle del sots campió mundial de màgia, el castellonenc Yunke, al Centre Cultural dimarts 18, s’han vist completats per una notable nòmina d’artistes que contribueixen a la diversitat estilística del programa.

En les balladetes a la plaça del Blat s’incorpora la figura del Basilisc

Els actes de l’arribada del foc del Canigó i els de la Nit de Completes (23 de juny) s’han programat un quart d’hora abans que en anys anteriors. Ha estat possible gràcies al consens entre Òmnium Cultural, la Parròquia de Sant Joan i les comissions dels Xiquets de Valls i de Ritual i Seguici Cerimonial.

En les balladetes a la plaça del Blat (dies 23 i 24) s’incorpora la figura del basilisc estrenat l’any passat. En l’Anada a Ofici del matí de Sant Joan es recupera la participació dels nans. 

El segell vallenc estarà present: Papà Canalla i la seva rumba elèctrica, i Insomni amb el seu punk rock compulsiu. La plaça de l’Oli suma el duet d’Elena Volpini i Gabri Llorach, les havaneres del grup Penjats de l’ham, i els combos moderns de l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard. 

Comentarios
Multimedia Diari