Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Les Festes de Santa Tecla incorporen el Parc Francolí com un dels escenaris principals

  Els aniversaris del Ball de Diables, la Víbria i el Lleó i l’espectacle ‘Carcamals a la romana’ de Dames i Vells, protagonistes de la programació tradicional

  04 septiembre 2023 13:58 | Actualizado a 04 septiembre 2023 14:13
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  Santa Tecla 2023 s’expandeix i aposta per la incorporació de nous espais com el Parc Francolí, que enguany serà un dels principals escenaris dels actes més multitudinaris. Amb aquesta voluntat, i tal com ja s’havia anunciat, el Parc Francolí acollirà els grans macroconcerts gratuïts i familiars dels dies 16 i 17 de setembre amb els grups The Tyets i Arc de Triomf, i La Fúmiga i La Cosina respectivament.

  A més, també el Parc Francolí serà el principal escenari musical d’importants nits com la del dia 22 - popularment coneguda com l’Empalmada- acollint tota l’activitat juvenil que abans acollia el Camp de Mart amb la Gira105, la música d’antena transformada en espectacle de la mà de RAC105 amb els hits més actuals.

  I la nit del 23, dia de Santa Tecla, com a novetat, oferirà la Gran Nit de la Música Emergent. Una nit eclèctica, amb una barreja de propostes adreçades als més joves i que presentarà els directes dels tres semifinalistes del concurs Sona9, Roserona, Foss i Eloi Duran. A Parc Francolí també arribaran aquella nit la proposta de les Ecléctica, una banda liderada per les tarragonines Isabel i Silvia Penalba i la DJ Trapella, habitual en tots els festivals del territori català, que oferirà segur una de les seves sessió dinàmiques, sorprenents, transversals i populars.

  Aquest dilluns al matí, la consellera de Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, ha presentat el programa de les festes. “Les nostres festes majors no serien el que són sense les entitats que omplen el programa d’activitats. Vull agrair la feina del nostre teixit associatiu, que conforma la identitat de la nostra ciutat i que gràcies a ella avui presentem un programa farcit amb més de 400 actes. Sense la seva implicació, les festes de Santa Tecla no serien possibles. Gràcies, de tot cor”.

  Sandra Ramos ha posat en valor el nou espai de Parc Francolí que s’afegeix a la festa i ha expressat que “es tracta d’un espai més gran i confortable amb vocació de continuïtat, especialment acollidor per a grans esdeveniments com aquests. La intenció és descongestionar la Part Alta dels actes més multitudinaris més enllà dels més tradicionals que conformen la nostra seqüència ritual”.

  A banda del Parc Francolí, altres espais escampats arreu de la ciutat acolliran actes del programa responent a aquesta descentralització creixent de les festes.

  El primer cap de setmana de Santa Tecla, les places davant els Centres Cívics de Sant Salvador, Torreforta, Bonavista i Sant Pere i Sant Pau acolliran espectacles familiars de circ i el Traditrenet tornarà a recórrer tots els barris de Ponent, Sant Salvador i Sant Pere i Sant Pau portant la música dels grallers locals. I pel que fa als balls parlats, l’any passat el Ball de Dames i Vells obria una primera porta als barris actuant a Bonavista, i enguany els veïns i veïnes d’aquest barri tindran l’orgull de rebre el Ball de Sebastiana del Castillo, que actuarà el dia 20 al Centre Cívic de Bonavista.

  Amb el tret de sortida de la Crida el dia 15 de la mà del Perpetuador d’enguany, Salvador Fà, Tarragona tornarà a viure un per un tots els actes tradicionals de les festes. El pregó a càrrec d’Oriol Grau, la Santa Tecla Petita, l’Entrada de Músics, els Balls Parlats, la Cercavila, la Baixada de l’Àliga, el Retaule, les tres diades castelleres, els Pilars Caminant, la Professó, el Correfoc i la Tronada de fi de festes que protagonitza enguany la imatge de les festes. A banda, enguany Santa Tecla comptarà també amb multitud d’actes extraordinaris entorn als aniversaris d’algunes de les entitats festives. D’aquesta manera, Dames i Vells, el Ball de Diables, la Víbria i el Lleó esdevindran els veritables protagonistes d’aquesta Santa Tecla celebrant-ho amb actes especials.

  El Ball de Dames i Vells celebren els seus 40 (+ 3 anys) amb un espectacle especial, Carcamals a la romana, passant del format tradicional a un format estàtic més confortable a la plaça de Dames i Vells, on realitzaran 11 passis amb un total de 4.500 entrades ja disponibles entre els dies 21, 22 i 23 de setembre. Les entrades, a 3 €, es poden adquirir a través del web entrades.tarragona.cat.

  Els actes de foc tindran un pes molt especial enguany. I és que tant el Ball de Diables com la Víbria estan d’aniversari. El Ball de Diables celebrarà els seus 40 anys amb un seguit d’actes commemoratius. Els més destacats seran la festa la presentació dels nous vestits dels diables i diables infantils. L’organització de la 39a Mostra de Folklore Viu, enguany anomenada «Retalls del vestit», vol ser un recull dels diferents elements que han inspirat el dissenyador Edu Polo en la confecció dels nous vestits: el model dels diables tradicionals del Camp de Tarragona, el vol de la roba dels gegants en girar, diversos elements que es troben a la natura, i les milícies que defensaven les nostres contrades.

  Els participants d’aquesta cercavila excepcional seran el Ball de Diables de Reus, les Fil·loxeretes de Sant Sadurní d’Anoia, la Farnaca de Cambrils, el Caramot del Vendrell, el gegant Carrasclet de Reus i els Gegants de la Ciutat de Barcelona. Aquella mateixa nit, la plaça de les Cols viurà el punt àlgid de la celebració dels 25 anys del Ball de Diables Infantil de Tarragona amb la realització de la primera carretillada infantil que se celebra al Camp de Tarragona en motiu dels 25 anys del Ball de Diables Petit i el dia 20, el Ball de Diables oferirà una espectacular carretillada.

  Per la seva banda, la Víbria commemorarà els seus 30 anys amb una exposició fotogràfica a l’Espai Turisme i amb una extraordinària cercavila de foc amb bèsties que l’acompanyaran en aquest especial aniversari. Entre les bèsties d’arreu del país que ompliran de foc aquest primer diumenge de Festa hi seran la Virgília de Torredembarra, el Drac de Llorenç del Penedès, el Cabrot del Vendrell, el Drac de Sant Jaume dels Domenys, el Drac d’Olivella, el Drac de la Geltrú, el Drac de Lavern El Masellot, el Basilisc de Mataró, Lo Carranco Bilandó de Cervera, el Drac de Vilanova i la Geltrú i, com a amfitriona, la mateixa Víbria de Tarragona.

  El Lleó també està de celebració. Tant la figura gran, que fa 30 anys com la petita, que en fa 20, ho volen celebrar amb tota la ciutat. Per una banda, el Lleó Petit organitza una exposició fotogràfica; i per una altra, el Lleó de Tarragona edita un tríptic commemoratiu i convida a gaudir diumenge dia 10 de setembre del Vermut del seu 30è aniversari.

  Un altre del elements més populars del Seguici de Tarragona, la Mulassa, presenta un acte novetat d’enguany dins la Santa Tecla Solidària: Les mans de la Mulassa, una jornada d’assaig obert i d’aproximació amb persones cegues amb la col·laboració de l’ONCE, amb la Mulassa per a adults i la Mulassa Petita, per a infants.

  Comentarios
  Multimedia Diari