Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Mor Antonio Solé, Índiu, històric casteller de la Colla Jove Xiquets de Tarragona

  Casteller des de feia 75 anys, fou protagonista en moltes de les pàgines d’or dels liles, a més d’haver col·laborat amb moltes altres colles

  24 febrero 2023 09:33 | Actualizado a 24 febrero 2023 09:39
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha comunicat aquest divendres al matí que Antonio Solé, Índiu, casteller històric de la colla lila, ha mort aquest dijous 23 de febrer a l’edat de 82 anys. «Sense ell no s’entendria l’essència de la Colla Jove, de qui lluïa la camisa des dels inicis. La seva és una pèrdua molt sentida, tant al Cós del Bou com al món casteller, ja que fou un autèntic puntal de la història lila, a més d’haver col·laborat amb altres formacions del territori durant 75 anys de trajectòria castellera», manifesten des de la colla.

  «La seva figura té una importància cabdal per entendre l’evolució i la revifada del món casteller, especialment a la Zona Tradicional i a la ciutat de Tarragona. L’Índiu va començar a fer castells de ben petit, ja l’any 1947, amb la Colla Vella dels Xiquets de Tarragona. Més tard, Solé també va col·laborar amb els Xiquets de Tarragona, les dues colles dels Xiquets de Valls, els Nens del Vendrell, els Nois de la Torre i els Castellers de Barcelona, en uns temps en què el castells i la manera d’entendre’ls eren molt diferents que a l’actualitat», continua el comunicat.

  Antonio Solé era el casteller més longeu de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. El 1979, el grup de joves que va engegar el projecte el va anar a buscar, amb la intenció que la seva veterania dotés de fonaments i experiència la nova formació. Amb camisa lila, «l’Índiu va fer al pis de segons els primers pilar de cinc, pilar de sis, dos de set i quatre de vuit, entre molts altres. A més, té l’honor de ser el segon del primer pilar de quatre caminant de la Colla Jove el dia de la Mercè, el 1980», recorden.

  L’Antonio Solé ha estat el «protagonista indiscutible del pilar de l’Arribada de l’Aigua de Sant Magí, precisament el dia del seu aniversari: primer, fent durant molts anys el pilar de cinc a segons i, després, fins l’any passat, fent-lo de baix, sota del seu propi net. Tot plegat va fer que el 2015 la seva pròpia colla el distingís amb el títol de Casteller d’Honor. Fins al moment, és l’únic membre de la Colla Jove que compta amb aquest reconeixement. Però l’empremta de l’Índiu al món casteller transcendeix qualsevol honor i biografia», expliquen.

  Comentarios
  Multimedia Diari