Noe Gaya pintarà el collaret de la gegantona neolítica de l’Espluga

Ara fa un any els espluguins van conèixer els personatges de la Terra i el Pastor, els dos fills preadolescents del Gorg i l’Spluc, germans del petit Blat que simbolitzen el pas del paleolític al neolític

02 julio 2017 19:13 | Actualizado a 02 julio 2017 19:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els nous gegantons neolítics de l’Espluga de Francolí, Terra i Pastor, naixeran aquest juliol amb una especial sensibilitat recollida per l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga. 

L’entitat ha demanat a l’espluguina Noe Gaya, afectada per una lesió cerebral, que pinti amb les seves papallones i l’estil característic que ja l’ha fet coneguda arreu, els còdols de riu que la gegantona Terra portarà per collaret i braçalet.

La proposta va directament lligada amb el projecte ‘Pedres de la felicitat’ de la mateixa Noe Gaya. L’espluguina ha pintat centenars de còdols de riu amb les seves particulars papallones amb l’objectiu que altres persones els repartissin per llocs del món on ella mai podrà anar. En aquest cas, els còdols seran portats per sempre per la gegantona Terra en totes les seves actuacions.

El collaret serà imposat, en l’acte d’apadrinament del diumenge 30 de juliol, durant la ballada de Festa Major a la plaça de la Vila de l’Espluga. 
Una altra de les iniciatives més sensibles a les persones amb diferents capacitats, impulsada per l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga ha estat la d’incorporar als nous gegantons el seu nom escrit en braille als mateixos braços de cada un dels personatges.

La proposta, que ha rebut el suport i col·laboració de l’atleta invident espluguina Meritxell Lorca, permetrà a les persones cegues ‘veure amb les mans’ els gegantons i conèixer exactament el seu nom, quan els estiguin tocant. La mida dels gegantons farà possible el que habitualment les persones invidents mai poden fer, com és palpar la fesomia dels dos joves neolítics.

La Terra i el Pastor, estan en plena construcció i l’encarregat és l’artista Ramon Aumedes del Taller Sarandaca de Granollers treballa intensament aquests dies en el procés de gestació dels gegantons, que naixeran el dijous de la Festa Major de l’Espluga, 27 de juliol, en un acte del qual es coneixeran alguns detalls els pròxims dies.

Per primer cop

Ara fa un any, els espluguins van conèixer per primer cop els personatges de la Terra i el Pastor, els dos fills preadolescents del Gorg i l’Spluc, germans del petit Blat, que simbolitzaran el pas definitiu del paleolític al neolític, en una època de grans descobriments per la humanitat com l’agricultura, la ramaderia, la ceràmica i amb tot això, el sedentarisme.

Dels dibuixos del conte il·lustrat per Helena Rivero i escrit per Antoni Carreras, sorgiran aquests gegantons proposats per l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans amb el suport de l’Ajuntament de l’Espluga, que finança el projecte.

Així doncs, aquesta Festa Major tots els veïns i veïnes de l’Espluga de Francolí coneixeran el nou collaret de la geganta neolítica que ha dissenyat l’artista espluguina Noe Gaya, i també veuran néixer els nous gegantons que ballaran per la vila en les properes festes de la localitat.

Comentarios
Multimedia Diari