Objectiu: tenir un orgue a l'església de Sant Joan de Valls

La família Cano- Vallvé- Lluberas ha apadrinat un tub, la nova campanya de mecenatge per recuperar l’instrument i amb l’horitzó posat a les Decennals de 2021

18 marzo 2018 18:43 | Actualizado a 19 marzo 2018 09:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Hem apadrinat un tub perquè volem que l’església de Sant Joan tingui un nou orgue», diu el veí de Valls, Pere Cano i que ha col·laborat amb camanya de mecenatge.


I és que la ciutat de Valls té un nou repte per a les pròximes Decennals 2021: Recuperar aquest instrument, tal i com havia tingut des del segle XVI fins l’any 1936.Durant els seus prop de quatre-cents anys de vida l’orgue va arribar a ser un dels millors de Catalunya, sobretot després que el 1767 l’orguener suís que vivia a Valls, Lluís Scherrer, en va fer una completa recomposició i en va ampliar els registres musicals.


La família Cano - Vallvé - Lluberas ha decidit col·laborar amb aquest projecte.Glòria Cano, la filla petita explica que «és una inciativa cultural per Valls i m’agrada participar-hi».La filla gran, Maria Cano amb el seu home i les seves dues filles també han col·laborat amb la campanya. «Nosaltres vam conèixer la inciativa per les Festes Decennals de la Candela, quan van venir a fer la prova acústica».


La iniciativa l’impulsa una comissió ciutadana formada per entitats, associacions i agents culturals i musicals (corals, escoles de música i l’Associació Amics de la Música), juntament amb la Parròquia de Sant Joan, la Fundació Ciutat de Valls i els Vallencs de Fora Vila, amb el suport de l’Ajuntament i de la Diputació de Tarragona. 

«Jo sóc de Reus i ho he recomanat ja que em sembla una proposta singular», afegeix Glòria Cano que «quan estigui enllestit ens agradarà escoltar la música del nou orgue», argumenta Cano.

L’orgue tindrà també una sonoritat singular i ben vallenca. D’aquesta manera, reunirà amb equilibri sonoritats barroques i romàntiques que el convertirà en un instrument versàtil per a la interpretació de la literatura musical de les diferents èpoques, però a més, tot fent honor a la tradició vallenca, l’orgue disposarà d’un registre especial de gralla fet amb ressonadors tornejats en fusta de noguera. 

Això farà de l’orgue un instrument únic, amb una nova sonoritat enèrgica i brillant. L’orgue de Valls a l’església de Sant Joan destacarà per la seva verticalitat i alçada de 14,7 metres que el convertirà en el més alt d’entre tots els que existeixen sense moble a Europa.

El disseny ha anat a càrrec del mestre orguener d’origen germànic Gerhard Grenzing, establert a Catalunya fa 46 anys des d’on ha destacat per tenir cura del llegat cultural dels orgues dels Països Catalans. 
El taller de Grenzing al Papiol és un dels centres de creació d’orgues més prestigiosos del món, lloc on desenvolupa aquest ofici antic i alhora desconegut combinant el treball artesà d’un ofici ancestral amb les tècniques modernes actuals .


Campanya de mecenatge
El projecte de recuperació de l’orgue es va activar ara fa dos anys, després de ser presentat a la Fundació de les Festes Decennals de la Candela, amb l’objectiu de finalitzar el projecte coincidint precisament amb les Decennals de 2021.

Les aportacions s’han fixat a partir de 25 euros a l’any, amb un compromís de quatre anys, que ajudaran a finançar un projecte valorat en 600.000 euros. 


Amb aquesta quantitat es podrà apadrinar un tub petit interior (100 euros a repartir en quatre aportacions anuals) i, a canvi, es lliurarà al mecenes un diploma d’apadrinament i el seu nom figurarà en el llistat de tots els padrins del nou instrument que s’inclourà dins l’instrument com una càpsula del temps.

«Hi  participem tots i els noms quedaran per a la prosperitat»,assegura.Per als tubs mitjans i grans de l’interior de l’orgue s’ha establert una aportació de 300 i 500 euros respectivament. 

Per als tubs de façana, a més del diploma d’apadrinament i de figurar al llistat de padrins, el nom del mecenes serà gravat a l’exterior del mateix tub.Per aquests tubs de façana s’han fixat les següents aportacions: 1.600 euros per als tubs petits situats entre torres; 3.000 per als tubs mitjans de les dues torres laterals; 5.000 per als tubs grans de la torre central; 12.000 per als tubs per a grans mecenes; i 25.000 euros per als tubs per a empreses col·laboradores.

«Estem contents de poder col·laborar amb aquest projecte segur que serà una realitat a les properes Decennals», conclou Cano.

Comentarios
Multimedia Diari