Querol ha realitzat la primera fase d’urgència per a la consolidació de les parets del castell que quedaven dempeus. Aquesta actuació s’ha realitzat, de moment, amb la línea d’ajuts del Departament de Cultura per a la rehabilitació de Bens Culturals d’interès Nacional.
En aquesta intervenció s’ha consolidat la torrassa més antiga que quedava, molt desfalcada a la torre nord. També s’ha reforçat tota la volta de l’antiga bodega, s’han tapat uns antics impacte que podien provocar l’enfonsament d’una paret amb merlets i per últim s’ha consolidat i reconstruït la paret que es va enfonsar recentment.
L’estat de conservació del castell encara no és l’òptim i s’ha d’intervenir en més punts, per aquest motiu encara no és visitable. Els proper pas que té l’Ajuntament sobre la taula és un estudi històric que determini les properes accions, entre elles una excavació arqueològica que doni llum a les parts més antigues del Castell.
Aquest diumenge 9 de juny s’inaugurarà la primera fase de les obres d’urgència del Castell de Querol i les obres de pavimentació i serveis de la plaça Sant Sebastià i del carrer de França del nucli de Querol.
L’acte començarà a partir de tres quarts de dotze del matí, a l’Aixopluc dels castells del Gaià, on l’arqueòleg Isidre Pastor farà una explicació sobre la importància del Castell pel poble de Querol i pel territori. Seguidament es farà la inauguració de les obres de pavimentació i serveis i gaudirem llavors, d’un petit refrigeri.
Mitjan segle X
El castell de Querol, que dona nom al municipi, és de mitjan segle X, quan durant més de 100 anys el Riu Gaià va fer de frontera entre el Comtat de Barcelona i el món musulmà. El seu estat de conservació era crític després que haguessin passat quasi bé 200 anys del bombardeig que va patir durant les guerres carlines. L’Ajuntament de Querol des del passat desembre gestiona el castell, de propietat privada, durant un mínim de 30 anys.