Tarragona prepara una ruta per conèixer el pas dels jueus per la ciutat

Els treballs d'adequació de Ca la Garsa, l'element patrimonial més important del call jueu, ja han finalitzat

19 mayo 2017 23:47 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Ca la Garsa era una casa del segle XII o XIII que es va construir sobre un edifici visigòtic de grans dimensions a la Part Alta de Tarragona, i que va esdevenir un dels casals més importants del seu call jueu. Ara, i després de sis mesos de feina, s'ha adequat l'entorn d'aquest espai, integrant el recinte a la plaça d'en Rovellat i la plaça dels Àngels, l'antiga plaça de la Jueria. La intervenció, en el marc del Pla Integral de la Part Alta, ha tingut un cost de 100.000 euros. El següent pas serà elaborar una ruta que expliqui el pas dels jueus per Tarragona, amb Ca la Garsa com a element central. "Volem recuperar aquest passat que també és nostre", ha assenyalat l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros.

 

Fa uns anys ja es va fer l'apuntalament dels arcs de la casa, que estaven en mal estat, i ara, segons ha dit la consellera de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Carme Crespo, s'ha fet una "intervenció de mínims" per dignificar l'espai. "Hem deixat Ca la Garsa en condicions perquè, si en un futur hi hagués diners, es pogués fer una intervenció més gran", ha explicat. També ha avançat que esperaven a finalitzar aquests treballs per tirar endavant una ruta de tot el call jueu de Tarragona.

 

En aquest sentit, l'alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, ha exposat que feia temps que es treballava amb aquesta idea amb diferents associacions culturals del món jueu i d'Israel de Tarragona, però que primer calia arranjar aquest punt del patrimoni de la Part Alta. "Sense això no ho hauríem fet", ha reconegut, "perquè era una vergonya tenir aquest espai com estava".

 

A partir d'ara "començarem a senyalitzar el que era l'antic call jueu amb senyalística catalana, castellana i hebrea", ha detallat el batlle, "recuperarem l'antiga entrada per la muralla i tematitzarem el call jueu". Una ruta que Crespo ha apuntat que podria estar enllestida en un parell de mesos. "No només tenim món romà, no només tenim 1800, sinó que tenim món medieval, l'església cristiana de Sant Fructuós, i ara el món jueu que ens pot acabar de completar aquest panorama històric de la ciutat", ha finalitzat Ballesteros.

 

Joan Menchón, arqueòleg municipal, ha exposat que aquest monument era "molt complicat", i que han intentat intervenir poc "per guardar la màxima autenticitat possible". Així, els treballs han consistit en l'adequació de l'entorn de Ca la Garsa. "Que quedi net, assentat en unes graves, reordenar les peces de pedra que hi ha o recular la tanca per fer-ho més visible", han estat algunes de les feines, entre altres qüestions. Així mateix, s'ha reposat el paviment d'una part de la plaça d'en Rovellat, i de manera integral a la plaça dels Àngels, i s'ha projectat la il·luminació de tot el conjunt.

Comentarios
Multimedia Diari