Ultimàtum a Torra perquè ordeni retirar els llaços grocs dels edificis públics

La Junta Electoral Central recorda al president de la Generalitat que, en cas de no fer-ho, pot incórrer en responsabilitats penals

19 marzo 2019 07:23 | Actualizado a 19 marzo 2019 07:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Junta Electoral Central (JEC) va acordar ahir dilluns donar un últim termini de 24 hores al president de la Generalitat, Quim Torra, perquè ordeni retirar els llaços grocs dels edificis públics catalans, i li adverteix que en cas de no fer-ho pot incórrer en responsabilitats penals.

Amb aquesta decisió, el màxim intèrpret de la legislació electoral desestima el recurs presentat per Torra contra l’ordre que li havia donat la pròpia JEC la setmana passada perquè tragués llaços grocs i banderes ‘estelades’ per no ser compatibles amb el principi de neutralitat exigit a les institucions públiques.

De nou sosté la JEC que encara que les ensenyes independentistes i els llaços constitueixen un «símbol legítim» que poden usar els partits en la seva propaganda electoral, durant els períodes electorals les autoritats públiques no ho poden fer perquè han de «respectar» i «mantenir» una «rigorosa neutralitat política».

El màxim intèrpret de la legislació electoral desestima el recurs presentat pel president

Torra havia al·legat les dificultats derivades de l’existència de multitud d’edificis públics que no són propietat de la Generalitat o no estan gestionats per aquesta institució, però segons el parer de la Junta això no pot resultar «excusa» per executar la resolució per la qual va ordenar treure llaços i «estelades» en 48 hores.

Li recorda d’una banda que «la majoria» d’aquests edificis depenen de la Generalitat i per un altre que «n’hi hauria prou amb indicar a la JEC» aquells la situació dels quals seria diferent.

De pla rebutja la Junta Electoral Central un altre argument utilitzat per Quim Torra en invocar el «deure» que té el president de la Generalitat de respectar la «llibertat d’expressió dels empleats públics» perquè aquest dret, emfatitza «no inclou la utilització d’edificis i llocs públics de manera partidista».

Responsabilitats
En conseqüència, la Junta Electoral Central reitera el requeriment que li va fer el passat 11 de març i li concedeix un nou termini de 24 hores perquè ordeni retirar les ‘estelades’ i els llaços grocs «advertint-li de les responsabilitats administratives, i en el seu cas penals, en què pogués incórrer si persisteix en la desobediència» als acords.

A més, requereix a la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, perquè informi la Junta si s’ha complert la seva ordre dins el termini previst «a l’efecte de deduir, si s’escau, les responsabilitats en què s’hagi pogut incórrer per no fer-ho».

Cal recordar que la setmana passada el Partit Popular i Ciutadans van denunciar davant la Fiscalia la decisió del president Quim Torra de no retirar els llaços grocs i les estelades dels edificis públics, acusant-lo de no complir amb la llei.

Comentarios
Multimedia Diari