Un museu únic dedicat a la ràdio

El racó de Luis del Olmo. El conegut periodista emmagatzema en aquest espai ubicat a la població de Roda de Berà la seva impressionant col·lecció d’aparells

06 enero 2020 22:40 | Actualizado a 07 enero 2020 13:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ubicat al bell paratge del Roc de Sant Gaietà, a la localitat de Roda de Berà, el Museu de la Ràdio Luis del Olmo està conformat per centenars d’aparells de diferents estils i èpoques des de 1820 fins l’actualitat, així com premis concedits al periodista radiofònic al llarg de la seva trajectòria professional.

Tots els aparells pertanyen a la col·lecció privada de Luis del Olmo, peces que el periodista ha cedit a l’Ajuntament per la creació d’aquest museu.Va ser inaugurat el 9 de juny de 2012 i és el primer museu de la ràdio promogut pel periodista a Catalunya i el segon d’Espanya, després que l’any 2003 s’inaugurés el Museo de la Radio Luis del Olmo al municipi de Ponferrada.

El passat juliol es va dur a terme la inauguració de l’ampliació de les instal·lacions. L’Ajuntament va decidir adequar l’espai situat a la planta baixa del centre cívic, «ja que es trobava molt malmès a causa de la seva ubicació arran de mar». L’habilitació s’ha fet en dues fases diferents, la primera estructural i de consolidació i la segona d’adequació i condicionament. En total s’hi ha fet una inversió de poc més de 100.000 euros i la nova sala d’exposicions té una capacitat de més de 130 metres quadrats, segons apunta el consistori.

A partir d’aquest arranjament, el Museu pot acollir més de 550 aparells de ràdio antics, de la col·lecció privada de Luis del Olmo, i es converteix en el museu de la ràdio més important de l’Estat. Actualment, les instal·lacions d’aquest espai expositiu reben una mitjana de 12.500 visites al llarg de l’any.

Durant la seva intervenció en l’acte d’obertura de l’ampliació de les instal·lacions, el conegut periodista Luis del Olmo va explicar que, un cop retirat dels micròfons, la seva afició és col·leccionar aparells de ràdio antics perquè els pugui gaudir tothom. Cadascuna de les ràdios que adquireix es restaura amb peces originals fins que s’aconsegueix sintonitzar.

Les instal·lacions del museu també disposen d’una sala dedicada a l’arquitecte i artista Josep Maria Jujol, qui va ser un dels col·laboradors més pròxims a Gaudí. En aquest espai s’hi inclouen 6 canelobres i un crucifix de forja policromada, entre altres informacions sobre l’artista.

El Museu de la Ràdio s’ubica al Roc de Sant Gaietà, el poble típic de pescadors, d’estil Mediterrani, situat a la localitat de Roda de Berà que es va començar a construir l’any 1964 i va finalitzar l’any 1972. La idea va ser un complement ideal entre el seu promotor, Gaietà Bori Tallada, i el seu constructor, Josep M. Fortuny Rodríguez.

Els horaris d’obertura del museu són, a l’hivern —de l’1 d’octubre al 31 de març— de dimarts a dissabte de 9:00 a 15:00 hores. Els diumenges de 10:00 a 14:00 hores i els dilluns el centre resta tancat al públic. Pel que fa a l’horari d’estiu —de l’1 d’abril al 30 de setembre— de dimarts a dissabte: de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 19:30 hores, el diumenge de 10:00 a 14:00 hores. Dilluns el centre romandrà tancat. Del 15 de juny al 15 de setembre, diumenge i dilluns el centre està tancat.

Comentarios
Multimedia Diari