Una cita pels amants del lego a Montblanc

Brickània ja s’ha consolidat a Montblanc i enguany ha arribat a la cinquena edició amb moltes novetats per a tots els públics i edats

08 junio 2019 18:24 | Actualizado a 11 junio 2019 17:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un concurs de creativitat amb bricks, un joc de pistes, diorames de lego de diferents temàtiques... Aquestes són algunes de les activitats de Brickània que se celebra aquest cap de setmana a Montblanc. Enguany arriba a la cinquena edició i l’espai central del festival segueix sent l’antiga església i claustre de Sant Francesc on hi ha una espectacular mostra de diorames fets amb peces de Lego i on també s’ubiquen les botigues especialitzades.

Només entrar hi ha diferents superherois fets amb Lego de grans dimensions. «Fa tres anys que venim perquè ens agrada molt», diu una família de Lleida. De fet, ahir al matí hi havia una llarga cua al mig de la plaça de Sant Francesc.

El cap de l’àrea de turisme de Montblanc, Joaquim Queralt, explica que «en aquesta edició hi ha moltes novetats, però hem canviat la manera de fer i trobem tallers a partir de 3 anys». Una novetat que ha despertat molt interès és el circuit de mòduls fets amb Lego la finalitat del qual és transportar boles des d’un mòdul al següent generant una cadena contínua de transport de boles. El muntatge l’ha realitzat Álvaro Arnedillo, un col·leccionista de Navarra.

Una altra de les moltes novetats de l’edició d’enguany és l’estrena d’un joc de pistes. Cal localitzar unes lletres i uns personatges que s’han amagat en nou espais de Montblanc. Un cop trobades es forma una paraula que cal descobrir i encertar per tal de participar en el sorteig de productes Lego.   «Així doncs el visitant també pot conèixer la vila d’una forma més dinàmica», remarca el cap de l’area de turisme.
A l’antic hosptial de Santa Magdalena de Montblanc hi ha més activitat respecte en les anteriors edicions i de forma gratuïta.

Diorames de diferents temes

A la nau central de Sant Francesc hi ha una desena de diorames, i a la sala Sant Jordi del claustre de Sant Francesc, tres. Campament d’estiu a Heartlake (de la col·lecció Friends), un circuit de Fórmula 1, un polígon industrial, un parc d’atraccions. Aquestes són alguns dels temes dels diorames. Tenen tots els detalls possibles, i alguns tenen moviment com per exemple una atracció d’un dels diorames. «Mama, mira quin superheroi hi ha aquí», exclamava un infant mentre observava un dels diorames. I és que el món del Lego no té edat.

Jero Morente, un dioramista de Granollers participant de Brickània, va dir que «cada any anem variant la temàtica. Enguany he fet una escena de Star Wars on hi ha una batalla entre bons i dolents». Explica que va començar a preparar-ho fa uns mesos i ho va anar empaquetant amb caixes. «Abans has de fer-te una mica d’esquema, tenir clar com ho muntaràs i que encaixi bé tot el diorama.

A casa costa muntar-ho tot, i a vegades arribes amb l’angoixa si encaixarà tot bé o no», diu el dioramista. Aproximadament ha utilitzat unes 40.000 peces pel seu diorama.

«A casa tinc moltes peces més. En el meu cas també he vingut amb el meu fill que també ha fet un diorama de superherois», afirma Morente i afegeix que «els primers dies que ho muntes et relaxa però als últims dies ja vas amb les presses per arribar a temps». 

Pel que fa el nombre de visitants, des de l’organització calculen que durant els dos dies passin entre uns 4000-6000 visitants. «Brickània neix perquè el mes de juny acostuma a ser un dels moments de l’any amb menor activitat turística al municipi». L’aposta pel món de Lego es deu al fet que en els darrers anys ha augmentat molt el nombre d’aficionats a aquesta joguina (grans i petits). 

Brickània està adreçat als aficionats i col·leccionistes de bricks de Lego, tanmateix, el públic menys especialitzat però curiós té l’oportunitat de descobrir un món apassionant que va més enllà de la simple joguina.

Es pot gaudir d’una exposició original, adquirir peces de Lego i deixar-se sorprendre per les exhibicions, tallers i xerrades sobre els robots de Lego. 
A més, els més atrevits tenen un espai on poder fer els seus propis muntatges i deixar anar la imaginació. Aquesta suma d’experiències és el que diferencia un festival d’un mercat, una fira o una exposició. Molts nens a l’escola ja treballen la robòtica i el Lego a classe.«He participat en un taller i m’ha agradat molt», diu un participant. 
El Dynamind Robotic Competition es va estrenar amb èxit l’any passat i es repeteix els dos dies de festival. Es tracta d’ una competició demostrativa a càrrec dels alumnes que realitzen l’activitat extraescolar de robòtica LEGO Mindstorm en centres del Camp de Tarragona. «A Montblanc fora del programa oficial van venir dijous i divendres per fer activitats amb aquests monitors», puntualitza Joaquim Queralt.
A Montblanc, el mes d’octubre celebren el Clickània, el festival de Playmobil. «Una caixa de Lego costa el doble que una caixa de Playmobil. Qui pren la decisió de venir sap que s’haurà de gastar diners amb el desplaçament, comprant alguna cosa i això a vegades fa que no vingui tanta gent com l’altra», conclou Joaquim Queralt.

Comentarios
Multimedia Diari