Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Una de cada tres víctimes mortals és un motorista

Mossos d’Esquadra i Jordi: Escola de Conducció aposten per una formació personalitzada per a tots els motoristes de la província, que té com un dels objectius la sensibilització en sinistralitat

18 julio 2023 18:27 | Actualizado a 18 julio 2023 18:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Segons el balanç de sinistralitat que fa el Servei Català de Trànsit a les carreteres catalanes del primer trimestre de 2023, es destaca que, tot i la tendència baixista dels accidents respecte a l’any passat, hi ha dades que segueixen sent molt alarmants com que un de cada tres víctimes és motorista.

«Aquesta situació no és cap novetat», assegura Marc Antoni Moreno, coordinador d’Educació per la mobilitat segura des dels Mossos d’Esquadra. «La vulnerabilitat del col·lectiu de motoristes és una de les nostres línies estratègiques en què treballem per fer decaure aquestes estadístiques. És una tendència que ja fa anys que observem i que lluitem per pal·liar».

En aquest sentit, el Sr. Moreno assegura que qualsevol esforç o sinergia per redoblar les accions que es duen a terme són poques. Així, ha sorgit la col·laboració per a la formació i sensibilització de motoristes o futurs motoristes entre Mossos d’Esquadra i Jordi: Escola de Conducció. «La demanda del carnet de moto ha augmentat més d’un 30% des de la pandèmia.

Això té molt de sentit en una demarcació amb les condicions geoclimàtiques com la nostra. L’augment de l’eix de motoristes és un dels ingredients del que anomenem Nova Mobilitat» explica Jordi Llorens, director formatiu de l’Escola. Una de les causes d’aquest increment, assenyala el formador, a part del nostre entorn i clima, és també tot el conjunt de canvis que s’estan donant en l’àmbit urbà i interurbà.

«La mobilitat està canviant a un ritme vertiginós. La motocicleta guanya terreny al turisme perquè té unes possibilitats logístiques immenses respecte als nous reptes que es plantegen dins i fora la ciutat: preu, agilitat, facilitat en l’aparcament, logística d’última milla, consums de carburant, etc.», observa Jordi.

En aquest context, Mossos d’Esquadra i Escola Jordi han apostat per uns tallers de seguretat viària per a tots els motoristes de la nostra província que tenen com a objectiu el coneixement integral de la motocicleta i la sensibilització en sinistralitat. En aquestes formacions s’utilitzen mètodes pedagògics innovadors.

«Per a nosaltres és clau poder accedir a les aules de les escoles de conducció, ja que podem tocar un segment que encara s’està formant i és més sensible al que nosaltres puguem dir-los a través de la nostra experiència. Estem en constant innovació metodològica, ja que la sensibilització en matèria de sinistralitat requereix formar des de les experiències a part de donar les dades pertinents».

Així es projecten grups d’entre 10 i 20 persones amb un itinerari on es fa entendre el sector de la motocicleta, es treballa l’autoconsciència del risc i es fan proves d’agilitat en pista i conducció real en circulació.

«Des de l’Escola de Conducció apostem frontalment per aquest segment tan vulnerable. Comptem amb un parc de 15 vehicles de motocicletes de diferent cilindrada per impartir formacions adaptades a totes les necessitats. Poder treballar de la mà d’un ‘partner’ com els Mossos d’Esquadra és un privilegi que legitima la nostra labor i genera un valor d’impacte positiu pels alumnes de l’Escola.

Unir esforços per incrementar la seguretat de les nostres carreteres és l’única direcció que pot prendre la Nova Mobilitat», conclou Llorens.

Comentarios
Multimedia Diari