El sindicat Unió de Pagesos celebra el gruix de neu que va caure la setmana passada al Penedès, ja que assegura que és beneficiosa pel cultiu de la vinya, que en aquesta època de l'any és en repòs. Josep Marrugat, responsable sindical del sector del vi a l'Alt Penedès, diu que la nevada repercutirà doblement de forma positiva: suposa una aportació d'aigua important que contribuirà a la recuperació dels ceps i destrueix les larves de plagues d'insectes que hi ha a la terra. Unió de Pagesos confia que es mantindran les pluges de forma intermitent la resta de l'hivern, amb l'esperança que l'estiu sigui més sec i puguin garantir una bona collita quan arribi el moment de veremar.
D'aquesta manera, la nevada del passat 4 de febrer suposa una entrada d'aigua molt necessària, perquè durant l'hivern la planta necessita "recuperar la humitat per afrontar el nou cicle vegetatiu". El temporal dels últims dies també actua com a mesura sanitària natural a la terra, explica, eradicant els insectes perjudicials. El responsable sindical del vi a la comarca, recorda, però, que les temperatures fredes registrades aquests dies es repeteixen de forma cíclica a la comarca cada cinc anys, aproximadament.
Segons Unió de Pagesos, el temporal de la setmana passada també ha repercutit de forma positiva a la resta de cultius majoritaris del Penedès, com el préssec i el cereal. Marrugat reconeix, però, que una part del conreu d'oliveres sí que n'ha sortit malparat, ja que és un arbre de fulla perenne i la neu ha esqueixat algunes branques que "caldrà podar i sanejar". A grans trets, però, considera que els efectes negatius, pel que fa al Penedès, són gairebé residuals.
Previsió de cara a la verema
De cara a la collita d'aquest any, des del sindicat Unió de Pagesos esperen que l'hivern sigui més plàcid per la vinya respecte l'any passat. Per això, Josep Marrugat, desitja que els propers mesos es mantinguin episodis de pluja, amb esperances que s'allarguin fins la primavera. Si fos així, el sector espera que l'aigua amaini durant l'estiu, per a què al juny floreixi el raïm sense complicacions, maduri durant els mesos de més calor i pugui començar la collita de les primeres varietats a finals d'agost.