L’Ajuntament de Valls començarà el 2020 els primers passos del projecte per a la recuperació del pany nord de la plaça de l’Oli i la creació de nous habitatges en aquesta emblemàtica plaça del centre històric. La proposta i el calendari va ser un dels punts que es van tractar a la taula del Centre Històric celebrada aquesta setmana. És la primera trobada d’aquest mandat d’aquest òrgan que reunirà periòdicament representants de l’Ajuntament, grups polítics municipals i les associacions de veïns del Barri Antic i del Portal Nou.
L’Ajuntament ha contractat ja la realització de l’aixecament topogràfic de l’espai de la plaça de l’Oli, porxos inclosos, i de la illa de cases delimitada per la plaça de l’Oli i els carrers de la Verdura, Espardenyers i de la Peixateria. L’aixecament topogràfic serà el primer dels estudis previs del projecte i el consistori ha contractat a l’empresa Geodist per import de 900 euros IVA inclòs.
A més, l’Ajuntament ja ha previst una dotació econòmica de 70.000 euros per al 2020 per a realitzar més treballs previs com cales o estudis del subsòl, així com anàlisis d’estabilitat dels arcs i dels espais a conservar de l’espai.
Aquest conjunt d’estudis previs són indispensables per iniciar la redacció del projecte de recuperació de les finques d’aquest espai de la plaça per destinar-les a usos residencials.
Durant el 2020 s’espera poder iniciar també els diferents processos d’expropiació a la zona. Es tracta de 8 immobles que el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM)ja preveu que s’expropiïn i que ocupen la major part de les cases que donen a la plaça de l’Oli i també al carrer dels Espardenyers, amb una superfície en planta de 500 m2 i un sostre residencial de gairebé 1.400 m2.
Usos turístics
L’Ajuntament de Valls preveu que en aquests edificis rehabilitats es puguin crear nous habitatges en un projecte que podria incloure a més d’usos residencials també usos turístics, tenint en compte l’atractiu històric i patrimonial de la plaça de l’Oli.
També s’han encarregat estudis topogràfics en dos àmbits situats a l’entorn, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, de l’església de Sant Joan.
D’aquesta manera, es realitzaran estudis topogràfics a l’Hort del Rector i també a l’anomenat Hort d’en Tondo, conjunt de solars que donen a la muralla de Sant Antoni i que van fins a l’aparcament del Barri Antic.
Així s’ha encarregat a l’empresa SI2 l’aixecament topogràfic de l’Hort d’en Tondo per un import de 895 euros i el topogràfic de l’Hort del Rector a l’empresa Farvec Topografia per 762 euros.