Veïns de les Voltes, a Riudecols, denuncien que la pedrera Baltà treballa sense llicència

L'associació Delterpa ha registrat denúncies a Fiscalia i a la Generalitat. L'avala una sentència del TSJC del mes de març

19 mayo 2017 21:56 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

francesc gras

L’activitat extractora a la pedrera Baltà, situada a Riudecols, s’ha reactivat durant uns dies aquest mes d’agost després d’un temps d’aturada. I ho ha fet de forma il·legal i sense tenir la llicència ambiental en regla. Així ho denuncia l’Associació en Defensa del Territori i Patrimoni de Riudecols (Delterpa) i els veïns de les Voltes, una pedania del mateix terme municipal situada a escassos metres de la pedrera.

L’entitat va presentar el dilluns dos documents de denúncia –un a la Fiscalia i l’altre al Departament de Territori i Sos-tenibilitat– exposant les seves queixes. També requerien la detenció immediata de l’activitat extractiva i sol·licitaven l’obertura d’un expedient sancionador a l’empresa per «realitzar activitats sense autorització ambiental» i «superar els límits de fondària i emissió de pols».

Les denúncies de l’associació no són gratuïtes. Iés que sobre la pedrera Baltà pesa una sentència ferma des del mes de març del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que anul·la «l’autorització ambiental que en el seu dia va ser expedida per a la explotació d’extracció d’àrids» i emplaça la Generalitat de Catalunya a retirar-la. Per tant, recorda el president de l’associació Delterpa, Anton Mestre, l’empresa propietària de la pedrera va incórrer «en una falta molt greu».

Mestre també manifesta que «els veïns estem cansats dels reiterats incompliments» i requereix més mà dura de l’administració i «que deixi de mirar cap a l’altra banda i posi remei d’una vegada per totes». El Diari ha intentat posar-se en contacte amb l’empresa responsable de la pedrera sense sort.

Els denunciants –entre els quals també hi ha la Comunitat de Regants de la Mina de Baix– no són els únics que es mostren crítics amb l’actuació de la pedrera Baltà. El mateix Ajuntament de Riudecols rebutja l’actuació i assegura que ja ha iniciat els tràmits pertinents perquè es paralitzi l’activitat. El primer tinent d’alcalde del municipi, Jesús Legaz, deixa clar que les darreres extraccions que s’han portat a terme són «il·legals» i que l’empresa ha actuat amb «nocturnitat i traïdoria».

A més a més, el regidor recorda que el POUM aprovat recentment inclou una clàusula que deixa a la pedrera sense opció a poder renovar la seva llicència urbanística. Una realitat que també recullen les denúncies presentades per Delterpa.

Via pecuària protegida

Els problemes de pols i sorolls que genera el pas dels camions no han estat els únics que ha sofert la zona. Els veïns recorden, entre d’altres, que els vehicles circulen per la riera de les Voltes, una via pecuària protegida, i que produeixen una gran contaminació. Tal i com ha pogut comprovar aquest mitjà, tant als voltants de la pedrera com al seu interior s’hi han deixat restes de runa i material d’obra.

En aquests moments, els treballs a la pedrera Baltà estan aturats fruit de la gran pressió dels veïns, encara que ells no descarten que tornin a aparèixer camions si l’administració no actua. En aquests moments els membres de Delterpa esperen una resposta a les dues denúncies presentades.

Comentarios
Multimedia Diari