Volcans en erupció i vi, propostes del Concurs de Cristal·lització a l’Escola

En el concurs hi han participat 50 centres de tot Catalunya, 10 dels quals són de les comarques de TGN
 

15 mayo 2018 12:01 | Actualizado a 15 mayo 2018 12:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Volcans en erupció, aliments i vi cristal·litzats són algunes de les propostes que es van presentar a la final del VII Concurs de Cristal·lització a l’Escola, una jornada de ciència, art i inspiració que va tenir lloc el divendres 4 de maig al CosmoCaixa, museu de la Fundació Bancària la Caixa.

Com en edicions anteriors, prop de 1.500 alumnes d’una cinquantena de centres de tot Catalunya van participar en aquest certamen que vol potenciar les vocacions científiques entre els joves estudiants de segon cicle d’ESO i de batxillerat mitjançant experiments atractius del món de la cristal·lització.

Les alumnes Aida Arjona, Andrea Molina i Joana Maria Parrilla  Calvo, amb Jovita Gordo com a professora, van ser els vencedors en dues de les tres categories dels primers premis de la setena edició del Concurs de Cristal·lització a l’Escola, una convocatòria organitzada per la UB, la URV, la UAB i la UPC Manresa que vol potenciar la importància del món dels cristalls en la societat.

També busca fomentar l’estudi, el treball sistemàtic, el pensament científic i la comunicació entre els joves estudiants mitjançant experiments atractius de cristal·lització. 

Alumnes i professora es van emportar el premi a la millor composició cristal·lina/cristall únic i el primer premi també en la categoria de millor vídeo. El primer premi en la categoria de pòster/exposició va ser per a les alumnes Berta Pagès, Alba  Singla i Júlia Vergé, amb la professora Graciel·la Monné de l’Institut Joan Puig i Ferreter de la Selva del Camp.

Pel que fa a la resta de premiats, el premi de la votació popular va ser per a l’Institut Josep Lladonosa de Lleida i els segons premis se’ls van endur l’Institut La Serra, de Mollerussa; Institut Rafael Casanova, de Sant Boi de Llobregat; i l’Escola Minguella, de Badalona.

El concurs està dirigit a professors i alumnes de segon cicle d’educació secundària obligatòria (ESO) i de batxillerat. En la final, els alumnes participants van defensar davant del jurat els treballs cristal·logràfics que havien dut a terme i van exposar la metodologia científica per obtenir-los.

En aquesta edició hi van participar 50 centres, 10 dels quals són de les comarques tarragonines. Per poder tirar endavant aquesta proposta els professors de secundària reben sessions de formació a la Facultat de Química de la URV, en les quals se’ls ofereixen conceptes fonamentals de cristal·lografia i cristal·lització que els van  permetre explicar als seus alumnes els procediments que havien de seguir per dur a terme les experiències.

Comentarios
Multimedia Diari