“L’Eina' del Vendrell: Un recurs municipal al servei de l'ocupació que compleix vint anys

19 diciembre 2018 10:22 | Actualizado a 19 diciembre 2018 17:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’EINA del Vendrell, un servei de l’Ajuntament del Vendrell que enguany compleix 20 anys, va néixer amb la voluntat d'oferir un servei públic municipal tant a les persones sense ocupació o que busquen una millora laboral com al col·lectiu d’emprenedors que opten per la creació de les seves pròpies empreses. També a les empreses que tenen necessitat d’incorporar personal o millorar-ne la seva qualificació. Aproximadament un 50 % del seus usuaris són d’altres poblacions de la comarca.

Si bé l’EINA és un recurs de l'Ajuntament del Vendrell, l'atenció a usuaris s'ha fet extensiva a tota la població de la comarca del Baix Penedès, que s'ha vist beneficiada de l'oferta de serveis destinada a diferents perfils socials.

L'oferta de programes i serveis, tant a treballadors com a emprenedors, inclou diversos tipus d'assessories, programes ocupacionals, formació, orientació laboral i allotjament d'empreses, una oferta que amb el pas dels anys s'ha anat adaptant a les necessitats creixents que han anat sorgint.

L’EINA no ha estat aliena als canvis socials i laborals que han tingut lloc en els últims temps. El creixement demogràfic del Vendrell, amb uns increments de població molt importants al llarg d'aquests vint anys, ha obligat a adaptar els serveis i l'oferta a aquests nous perfils socials.

Però si alguna cosa ha condicionat de forma radical l'evolució d'aquest servei municipal ha estat la crisi econòmica, iniciada l'any 2008, i que ha vingut a trastocar els precaris fonaments d'una economia basada principalment en la construcció, sector que ha rebut el major impacte del desequilibri econòmic.

L'efecte de la crisi, addicionalment a un gran nombre de canvis socials, laborals i empresarials vinculats a l'avanç de les noves tecnologies ha obligat a una permanent adaptació de l'oferta de serveis que doni resposta a les necessitats canviants dels últims anys.

En una primera fase, caracteritzada per la sistemàtica destrucció d'ocupació, l'activitat de l’EINA ha estat donar una resposta formativa i una atenció personalitzada que permetés la capacitació i la reincorporació de les persones afectades al mercat laboral. Programes com els plans d’ocupació també han facilitat que les persones aturades reprenguin el contacte amb el mon laboral.

En paral·lel, l'increment de l'activitat emprenedora, conseqüència també de la regressió del mercat laboral, ha suposat una major demanda de recursos per la posada en marxa de nous projectes empresarials.

Per donar resposta a aquesta necessitat creixent d'autocupació, l’EINA ha creat diferents recursos com l'espai del Viver d'Empreses amb sis despatxos per a l’allotjament d’empreses, un despatx de domiciliacions i el recent espai de coworking. Per al foment d'aquestes instal·lacions l’EINA compta amb la col·laboració de diferents institucions, entre elles la Diputació de Tarragona que facilita recursos per al desenvolupament d'activitats de dinamització.

La pluralitat de programes i iniciatives i la intermediació amb empreses de l'entorn ha contribuït de manera efectiva a la inserció laboral dels usuaris i a la creació de noves empreses aportant un valor amb incidència directa en la recuperació de l'ocupació que, de manera constant i continuada, experimentem des de principis de l'any 2014. En concret, en el període  de gener a setembre d’aquest any l’EINA ha participat de manera directa o indirecta en la inserció de més de 400 persones.

Comentarios
Multimedia Diari