Móra la Nova garanteix aigua gratuïta als veïns amb cisternes

Les obres d’instal·lació dels nous filtres ja estan en marxa, però des de l’Ajuntament es preveu que l’alerta de precaució s’allargui com a mínim fins a finals de la setmana vinent

29 junio 2018 09:05 | Actualizado a 30 junio 2018 10:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Es respira tranquil·litat entre els veïns de Móra la Nova tan sols dos dies després que s’hagi aixecat una alerta sanitària que els impedeix beure aigua de l’aixeta a causa d’un pesticida. La majoria d’ells afirmen no estar preocupats, ja que la xifra d’increment del plaguicida a l’aigua és mínima

Així mateix ho afirmava l’alcalde del municipi, Francesc Xavier Moliné, remarcant que es tracta d’un increment de 0,00010 mg/l a 0,00012 mg/l de desispropil, un plaguicida molt usat en el conreu de la vinya. 

Tot i això, han sorgit molts dubtes entre els ciutadans de Móra la Nova. En donar l’alerta que no es pot beure aigua de l’aixeta ni cuinar amb ella, a la gent li sorgeixen altres preguntes, com per exemple si poden netejar el menjar, què passa si els animals beuen d’aquesta aigua o fins i tot si els nens traguen aigua de la piscina.

Però com transmet el Departament de Salut, és una quantitat mínima, «per tant estiguem tranquils, és simplement una mesura de precaució i millor seguir-la, però si en algun moment algú fa un glop d’aigua no passarà absolutament res», assegura l’alcalde. 

Diferents punts d’abastiment
L’Ajuntament ha situat cinc cisternes en diferents punts del poble per tal que els veïns puguin abastir-se d’aigua potable de forma gratuïta. La gent pot anar a recollir l’aigua amb els seus propis recipients als punts ubicats de manera provisional al pavelló firal, la plaça de Catalunya, el barri del Remei (al carrer de Joan Fuster) i davant la Llar de Jubilats. La previsió és que aquests dipòsits estiguin tots els dies fins que s’aixequi l’alerta, inclòs el cap de setmana.

Avui arriben els nous filtres i començarà la instal·lació. La idea és buidar el dipòsit aproximadament al 50% per rebaixar el nivell d’aigua amb plaguicida, i després començar a abocar l’aigua filtrada. La dilució anirà al voltant de 20-25 metres cúbics per hora, per tant, es calcula que en 48-50 hores ja estarà finalitzada. 

Així mateix, el dilluns està previst fer de nou una analítica a l’aigua i intentar que els resultats estiguin cap a finals de setmana per, si tot va bé, poder aixecar ja la restricció de l’aigua. Tot i això, és difícil establir un termini.

Comentarios
Multimedia Diari