Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  30 anys gaudint plegats del Ball del Diumenge

  Reportatge. L’entitat sociocultural La Cumprativa de Llorenç del Penedès va iniciar aquesta activitat l’any 1993 i enguany celebra l’efemèride amb moltes sorpreses

  12 marzo 2023 20:00 | Actualizado a 13 marzo 2023 20:08
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  El ball uneix a les persones. No només perquè es gaudeix, en gran part, en grup. També perquè tant se val si s’és molt professional, aficionat o espectador. El ball té quelcom que enganxa i això és el que ha passat durant molts anys a La Cumprativa de Llorenç del Penedès.

  Una de les activitats més vinculades a aquesta entitat social i cultural és el Ball del Diumenge. Joan Casals, soci de La Cumprativa explica que la idea va sortir perquè l’entitat patia una petita crisi amb l’auge dels nous multicinemes. «El cinema va anar a menys i vam pensar que havíem de canviar el xip».

  A ell i a la seva dona, la Cati Pérez, els hi agradava molt el ball i feia anys que anaven a ballar a Sant Martí Sarroca, població de la comarca de l’Alt Penedès. Casals relata que «allà no s’hi cabia» i que molta gent del Baix Penedès hi anava.

  «La Cumprativa sempre ha tingut un vincle especial amb el ball»

  Rosa Giralt, presidenta de La Cumprativa

  Tot i que a La Cumprativa també s’hi ballava, només es feia en cinc o sis ocasions puntuals durant l’any, fent-les coincidir amb celebracions com el carnaval o la festa major del poble.

  En Joan subratlla que l’entitat sempre havia estat una casa de ball. «La meva mare m’explicava que abans de la guerra es ballava cada diumenge amb un piano de maneta o una gramola grossa».

  Veient que molta gent de la zona era aficionada a ballar els diumenges, és llavors quan, conjuntament amb l’Albert Fontanals, van proposar a la junta de La Cumprativa de fer balls regularment. I d’això en fa just ara 30 anys.

  «La proposta nostra va ser: Ballem. Si hi perdeu, nosaltres posarem el que es perdi. Si hi guanyeu, serà per vosaltres», i efectivament, els de la junta van respondre: «Provem-ho!», rememora Casals rient.

  Un èxit a la comarca i fora

  A partir d’aquí, es van dedicar a escampar-ho per tota la comarca, perquè sabien que hi havia molta gent de municipis com El Vendrell o Calafell que anaven a ballar al que al Joan li agrada anomenar ‘Penedès de dalt’.

  Llavors va resultar que les cadires que tenien per la sala eren velles i es van adquirir 200 amb l’aportació voluntària de socis i també de persones que anaven a ballar. Tenien una mitjana de 350 persones cada diumenge.

  «Venia gent fins i tot de Valls, de Vila-rodona, de Masllorenç. Érem una gentada que era massa!», exclama Casals somrient. La majoria de persones de la comarca van començar a anar a La Cumprativa per proximitat, assegura Cati Pérez, la dona del Joan.

  «Venir a ballar els diumenges és com fer festa major»

  Cati Pérez, sòcia de La Cumprativa

  Però com en totes les coses, Casals comenta que van començar a fer balls a diversos llocs de la comarca i que «la cosa va anar baixant». Actualment, en comptes de contractar grans orquestres com feien abans, trien duos o trios per amenitzar les dues hores que dura el Ball del Diumenge.

  De fet, poques coses han canviat des d’aquells inicis. La junta i un grup de socis continua encarregant-se de la logística del ball, des del servei de guarda-roba i begudes com de la contractació dels conjunts musicals.

  Una de les coses que sí que s’ha modificat ha estat l’horari, segons relata Casals. «Ara fem de set a nou de la nit, però abans començàvem a les vuit i acabàvem a les deu. Com que se segueix molt el futbol, la gent marxava abans per anar-lo a veure i vam decidir avançar-ho una mica».

  La temporada de ball continua iniciant-se el primer diumenge de setembre i finalitza el darrer diumenge de juny. Així ha estat fins avui dia, quan es compleix el 30è aniversari d’aquesta activitat tan arrelada a La Cumprativa.

  És per això que els seus socis i sòcies van celebrar aquest any l’efemèride amb un aniversari d’allò més especial. La presidenta de La Cumprativa, Rosa Giralt comenta que fins i tot s’ha creat una comissió especialment pel 30è aniversari.

  El Ball del Diumenge ha esdevingut un punt de trobada i ha forjat nous vincles i amistats

  El passat 5 de març es van omplir les escales amb globus fins dalt, es va engalanar l’escenari i es va decorar un pastís gegant. Cada cosa cuidada amb el màxim detall possible per recordar sobretot els vells temps. El públic va respondre bé, unes 400 persones van acudir a la festa. «No ens esperàvem pas que vingués tanta gent. La majoria de les persones ja havien vingut a ballar aquí i els hi va fer gràcia celebrar-ho», rememora el Joan.

  La Cati explica que van comptar amb l’exhibició de quatre balladors professionals: «Vam convidar dues parelles que s’han dedicat a anar a competicions de ball. Una d’aquestes va ser la primera a fer els cursets quan vam començar aquí».

  «Hi havia també un photocall amb el que es recolliran totes les fotografies que es van fer i es muntarà un collage. Aquesta foto recordarà aquest dia i la penjarem en un espai de La Cumprativa», afegeix la Rosa.

  Un espai de trobada

  El Ball del Diumenge ha representat molt més que passar la tarda ballant durant dues hores. També ha estat una manera de crear vincles amb persones i de gaudir junts de converses i vivències. Giralt remarca que durant aquests anys s’han format parelles de persones que s’han quedat vídues o de solters i solteres i també s’han creat colles d’amics que esperen que arribi el diumenge per trobar-se.

  «El meu pare va ballar aquí fins els 95 anys. Per això no hi ha edat, si les cames et porten»

  Joan Casals, soci de La Cumprativa

  En Joan afegeix que «la gent ve a distreure’s. Estan a casa seva davant de la ‘capsa aquella’ i no xerren ni res. En canvi, venen aquí i es troben amb altres i es passen l’estona xerrant i ballant». La Cati diu il·lusionada que venir a ballar «és fer festa major» i és que la veritat és que les persones aficionades al ball gaudeixen de petites festes majors cada diumenge.

  Amb tot, la inauguració del 30è aniversari del Ball del Diumenge no és l’única activitat que han preparat per celebrar-lo. La Rosa avança que «això ha estat l’inici de la celebració» i que fins al mes de juny faran alguna sorpresa un diumenge de cada mes, que recordi que estan d’aniversari.

  En definitiva, sembla que els aficionats al ball que van a La Cumprativa tenen corda per estona i que continuaran mantenint aquesta tradició molts anys més.

  Comentarios
  Multimedia Diari