Els productors de calçots esperen que les vendes s’animin els propers 15 dies

Un programa divulgatiu, amb entrevistes als sectors implicats, va suplir ahir la festa que cada se celebra darrer diumenge de gener

31 enero 2021 18:10 | Actualizado a 01 febrero 2021 09:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Gran Festa de la Calçotada de Valls es va transformar ahir en un programa divulgatiu sobre el fet calçotaire. Aquest any, els carrers del municipi no s’han omplert de milers de persones, com és habitual, per viure l’arrencada oficial de la temporada de calçots. Des de la IGP Calçots de Valls apunten que les pròximes setmanes seran decisives per determinar com anirà la temporada i recorden que han plantat un 25% menys de cebes respecte a l’any anterior. El president de l’entitat, Francesc Xavier Amill, ha explicat que les vendes de calçots la darrera setmana s’han activat una mica més i va apuntar que és pel fet que s’hauria d’haver celebrat l’esdeveniment gastronòmic.

«Els pròxims quinze dies veurem si la gent realment segueix apostant per la calçotada», va subratllar Amill. De fet, confia que se segueixin venent calçots, encara que sigui en petites quantitats per fer calçotades en petit format a les masies i en entorns familiars i reduïts. «Sestà inventant tot, la qüestió és que es gastin calçots i que ens ajudin a vendre tots els que tenim plantats», ha afegit.

L’any passat, l’inici de la pandèmia va estroncar el final de la temporada de calçots quan es van vendre 16 milions d’unitats de calçots, tot i que inicialment s’havien previst uns 18 milions. Enguany, els productors de la IGP no volen avançar cap previsió perquè, diuen, no depèn d’ells sinó de l’evolució de la pandèmia. «Vull ser realista i optimista, com que hi ha una part que no s’ha plantat, crec que per poc que s’animi es vendrà», assenyalà Amill. Els productors han apostat per potenciar les xarxes socials, la venda en línia i per servir calçots cuits a domicili.

També s’han sumat a aquesta via de negoci els restauradors vallencs, ja que la seva situació és molt dolenta, segons hel seu president Joan Francesc Mira. Explicà que establiments del centre de la Valls, que abans de la crisi sanitària no estaven especialitzats a fer calçots, ara, s’han reinventat i han apostat per servir-los.

Tant els restauradors com els productors confien que la situació millori i que es flexibilitzin les restriccions i les limitacions de mobilitat, atès que la majoria de clients dels restaurants són procedents de l’àrea metropolitana de Barcelona, de Lleida i estrangers.

Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Rovira, es mostrà resignat per no haver pogut celebrar la 40a edició de la Gran Festa de la Calçotada, però assenyalà que calia buscar una solució alternativa a les grans acumulacions de visitants. «Avui hi hauria entre 30.000 i 40.000 persones, en canvi estem en un plató improvisat a la Cambra de Comerç», digué. L’entitat organitzà un programa informatiu on hi van participar representants de tots els sectors econòmics i agents socials implicats en la festa.

Rovira apuntà que «com a sector hem de motivar a la gent, que no perdin l’esperança, la calçotada continua sent una gran festa i l’any que ve seguirem aquí amb ganes de lluitar i de tornar a tirar endavant aquesta gran manifestació gastronòmica, que és la més gran de Catalunya».

Comentarios
Multimedia Diari