Es dispara la venda d’aigua a l’Espluga de Francolí en prohibir el seu consum de l’aixeta

Les restriccions es mantenen fins la setmana vinent, després de detectar mercuri i plom

11 marzo 2021 19:10 | Actualizado a 12 marzo 2021 06:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En els darreres tres dies s’ha disparat la venda d’aigua embotellada als establiments de l’Espluga de Francolí, després que es prohibís el seu consum de l’aixeta en detectar nivells de mercuri superiors als permesos. Dimarts a la tarda, quan es va fer pública aquesta restricció, els supermercats del municipi van acabar les existències d’aigua, fruit de l’ensurt inicial. No obstant això, els establiments del poble van poder reposar el producte, que se segueix venent.

A més, la solidaritat d’entitats com Càritas està fent que cap família es quedi sense aigua per beure o per cuinar, ja que estan fent arribar garrafes i ampolles als col·lectius més vulnerables del municipi.

«Els darrers dies estem desbordats, ve molta gent a la botiga a buscar aigua», explica al Diari Santiago Vilà, gerent de Bonaigua Distribucions, una empresa del municipi que ha habilitat una zona especial al seu establiment per fer front a la demanda d’aigua que hi ha aquests dies, mentre el consum de l’aixeta estigui prohibit. «El primer dia es va esgotar a les botigues del poble i ara ja estem previnguts. La gent s’endú garrafes de 5 ó 8 litres per tenir-ne a casa», afegeix. A més, «també hem servit la restauració de la zona que necessita aigua per les cafeteres, per exemple», diu el gerent de l’empresa.

Fruit de l’augment de la demanda, Bonaigua Distribucions ha ampliat el seu horari comercial per poder atendre els veïns de l’Espluga que necessitin comprar aigua i aquests dies estan obrint també per la tarda, quan habitualment no ho fan.

Una altra empresa del municipi que ha viscut una situació similar és Carbòniques Franquès, que ha copsat un augment de clients per comprar aigua i també ha ampliat el seu horari comercial per poder oferir un millor servei. Des d’aquesta empresa, Ermínia Martí assegura que quan hi ha emergències com aquesta, «donem un cop de mà, portant l’aigua a casa de la gent gran que no pot agafar pes, ho fem habitualment».

Per la seva banda, entitats com Càritas Parroquial de l’Espluga de Francolí han repartit garrafes d’aigua entre les famílies vulnerables del municipi que ho necessitaven, una acció que s’ha fet conjuntament amb l’Ajuntament.

Les restriccions es mantenen

Aquest episodi va començar aquest passat dimarts quan l’Ajuntament de l’Espluga va informar que es prohibia a la ciutadania ingerir aigua de boca procedent de la xarxa municipal, després de detectar-se una concentració de mercuri superior a la permesa en una mostra presa el passat 25 de febrer.

Després de fer una segona analítica en tres punts diferents, s’ha establert que els nivells de mercuri estan dins la normalitat però s’han detectat nivells de plom superiors als permesos en la primera mostra que es va prendre. Per aquest motiu s’està a l’espera d’una tercera analítica que oferirà totes les dades la setmana vinent. L’Ajuntament ha decidit allargar la prohibició de beure aigua de l’aixeta fins aquesta data, ni fer-la servir per cuinar.

Arran d’aquest episodi, l’Ajuntament demanarà assistència al Departament de Salut i a l’Agència Catalana de l’Aigua per fer un estudi de la font de contaminació i del contaminant. També es millorarà la planificació anual d’analítiques pel que fa a la presa de mostres i components a analitzar i s’intensificarà el mostreig de mercuri i plom durant un any prenent mostres de forma més continuada per conèixer l’evolució d’aquests nivells.

Comentarios
Multimedia Diari