Ja ha passat Sant Jordi, una diada molt esperada durant tot l’any i que un cop arriba, s’esvaeix en un tres i no res. Amb tot, els llibres, els contes i les històries continuen vius durant els 364 dies de l’any. De fet, hi ha moltes iniciatives vinculades a la literatura que ni tan sols són en format llibre i de les quals se’n pot gaudir quan es vulgui. És el cas del projecte ‘Arrelats’ de Vimbodí, on més d’una quinzena d’arbres parlen de les seves singulars vides.
‘Arrelats’ es va materialitzar l’any 2016, quan l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet i el Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet van decidir recopilar la informació d’arbres monumentals del municipi en un petit llibret. El projecte va comptar amb la participació del científic ambiental i geògraf Martí Boada i de l’escriptora Teresa Duch.
Duch va ser l’encarregada d’idear i escriure els relats que defineixen a cada arbre. «El meu paper era crear una història de fantasia per a cadascun d’aquests arbres. Jo havia fet el llibre Els arbres saben el secret, que parlava dels arbres que hi ha en general en aquella zona i això va donar peu a aquest projecte literari», assegura l’escriptora.
Una varietat d’espècies
‘Arrelats’ és una ruta única al territori per la diversitat d'espècies de tots els protagonistes. Hi ha un pi, una figuera, un cedre, una alzina, un lledoner, una servera, un pollancre, diversos castanyers i xiprers.
«Alguns ja els coneixia i sabia on eren –diu Duch-. El que vaig fer va ser anar a veure cadascun d’ells i m’asseia allà o hi passejava una estona. Era una mica com anar a rebre la seva inspiració, per veure què em deien».
De fet, un dels principals objectius de la iniciativa és utilitzar-la com a element divulgatiu del patrimoni de la zona, en aquest cas, d’un llegat natural i mediambiental. Els arbres escollits, amb centenars d’anys a les soques i tots dempeus en l’actualitat, han viscut molts moments històrics i que parlen de successos rellevants.
Per posar-ne un exemple, es calcula que el conjunt de xiprers que envolten l’Ermita de la Mare de Déu dels Torrents, copatrona de Vimbodí, van ser plantats l’any 1714, quan es va trobar en aquest indret una imatge de la Verge.
D’altres exemplars són únics i espectaculars per les seves dimensions. La servera de Riudabella, a tocar de la carretera T-700 entre Poblet i Prades, és probablement la més gran de Catalunya de la seva espècie. El premi a l’arbre més alt de tots els de la ruta és per al pollancre dels Torrents, amb un tronc de 35,70 metres.
Històries de manera natural
Tal com relata l’escriptora local, les històries per a cadascun dels ‘Arrelats’ provenen de la seva imaginació, però són sempre fidels a una realitat que ella mateixa es va encarregar de copsar. «La primera idea em va sorgir d’estar una estona passejant per allà i de cadascun dels arbres va anar sortint una cosa diferent».
Sobre el cedre del jardí dels Salesians del Reial Monestir de Poblet, Duch explica que va estar donant un tomb pels voltants del jardí i que allà hi va veure una rosa. «Hi havia diversos rosers, però només hi havia una rosa en aquell moment. El relat, que es diu El cedre i la rosa, parla del fet que l’arbre es va enamorar de la flor quan ell tenia 200 anys i ella dos dies».
«M’agrada molt escriure, em costa poc i m’ho passo molt bé», destaca l’escriptora. No obstant això, la Teresa no havia creat mai cap història basada en fets de caire fantàstic. «Era el primer projecte que escrivia sobre fantasia, i mira si em va agradar això dels arbres que l’any passat vaig publicar Baltasana, un llibre que fa referència a les muntanyes que hi ha al bosc de Poblet», afirma. I afegeix rient: «Aquí ja vaig fer parlar a tota la natura, als ocells, als arbres, a les roques i als rius».
En aquest sentit, l’autora recalca que el fet d’haver escrit aquest relat sobre els arbres va fer que es posés en la situació d’aquestes plantes. «Em posava dins la pell per saber com es podien sentir en unes determinades circumstàncies o per com es trobaven».
Combinació de literatura i natura
La iniciativa ‘Arrelats’ també ha servit com un reclam mediambiental i divulgatiu que es pot seguir a través de passejades, excursions o sortides en bicicleta. La ruta, d’uns 25 quilòmetres, es pot realitzar de manera circular amb inici i final a la plaça de les Orenetes de Vimbodí.
Amb tot, el recorregut es pot començar en qualsevol dels arbres catalogats, que estan identificats i senyalitzats amb un cartell i un codi QR on es pot veure tota la informació: dades tècniques, situació al mapa, context social i històric, curiositats i els relats literaris de la Teresa. «El que és interessant és agafar el mapa i anar seguint-los a través del recorregut», comenta.
La catalogació d’aquests arbres monumentals -diu Duch- ja es va fer a la dècada dels anys noranta, però fins al 2016 no s’havia materialitzat en un llibret, ni promocionat perquè la gent els anés a veure. «El recorregut en la zona és bastant conegut i molta gent a qui li agrada caminar el fan».
El projecte compta amb una pàgina web amb fotografies dels diversos exemplars i la guia descarregable. ‘Arrelats’ és un recurs per comprendre la importància de la natura i dels tresors vegetals. Fer-ho a través de la literatura és una combinació especial que acaba esdevenint en una manera diferent de fer turisme.