Denuncien actes vandàlics a l’ermita de Vilaverd, del segle XV

Uns desconeguts van realitzar grafits tant al monument –declarat Bé Cultural d’Interès Local– així com en altres punts de la zona i del poble

08 marzo 2022 19:20 | Actualizado a 09 marzo 2022 15:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’ermita de la Mare de Deu de Montgoi, una de les joies arquitectòniques de Vilaverd –declarada Bé Cultural d’Interès Local (BCIL)– fou objecte el passat cap de setmana d’actes vandàlics. Una o diverses persones van fer grafits no solament en aquest monument, que data del segle XVI, sinó també en altres punts d’aquesta zona d’esbarjo –situada a uns 200 metres de les cases– i en altres indrets del nucli urbà, apuntava ahir al Diari l’alcalde, Antoni Anglés. Aquest afegia que l’Ajuntament ha denunciat els fets davant els Mossos d’Esquadra.

Anglés diu que es va assabentar de les pintades diumenge al matí, tot i que no se sap exactament quan es van produir, «però segurament va ser la nit de divendres o la de dissabte». Els grafits s’han detectat en diferents punts de l’ermita, com ara les dues portes principals, però també en el plafó informatiu, els lavabos o en unes escales que fa un mes que es van acabar.

La primera vegada

L’alcalde diu que és la primera vegada que passa un fet semblant en aquesta ermita, que és motiu de trobada dels veïns de Vilaverd en dades molt assenyalades, com ara el Dilluns de Pasqua –la gent hi va a menjar la mona després de la missa–. Abans hi acudien fins i tot veïns de Rojals.

També és data important el 8 de setembre en motiu de l’ofrena floral a la Verge i també per la Diada de l’11 de Setembre, quan s’hi fa una sardinada. També s’hi celebrava una important romeria l’endemà de Sant Cristòfor.

Adossat al monument, a la part esquerra, hi ha la casa de l’ermità, el qual guardava l’ermita i s’encarregava d’efectuar els tocs de campana.

Antoni Anglés comenta que per ara no ha sortit cap testimoni dels fets, per la qual cosa, a part de condemnar l’atac, demana la col·laboració ciutadana perquè si algú va veure alguna cosa sospitosa ho faci saber.

La neteja

L’Ajuntament ja ha contactat amb una empresa especialitzada perquè netegi les pintades. Si no hi ha canvis de darrera hora, demà dijous o divendres començarà a treballar. L’alcalde diu que no sap que passarà a l’hora de netejar la pedra de l’ermita, que té aquesta protecció especial com a bé cultural. Quant el cost de la neteja, per ara es desconeix ja que dependrà del temps que s’hi passin els operaris. Cada hora de feina suposarà un cost de 100 euros per a les arques municipals.

L’ermita es troba en un dels extrems del nucli urbà, a prop de la piscina municipal. La zona és un indret de culte des del segle XIII. Abans, hi havia una capella romànica, documentada el 1214. Al llarg dels segles s’han fet diverses modificacions al monument. Té dues portes d’accés –les dues presenten ara grafits–, ambdues a la part meridional: una en els peus de la nau i l’altra en el braç del creuer.

Comentarios
Multimedia Diari