Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El mestre Josep Maria Calbet Cassanyes, Vallenc de l’Any

Va estar a l’equip docent de l’Escola Enxaneta quan es va crear i ha estat professor de l’Escola Candela i de tres instituts. L’alcaldessa destacà el seu compromís pel país i la llengua

| Actualizado a 10 mayo 2022 09:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

El mestre, pedagog i escriptor Josep Maria Calbet Cassanyes serà el Vallenc de l’Any, segons va anunciar ahir l’alcaldessa Dolors Farré. El reconeixement tindrà lloc el dissabte dia 28 d’aquest mes al Teatre Principal en l’edició número 39 de la Nit de Premis. Durant l’acte es lliuraran quinze premis més.

L’alcaldessa va destacar la tasca de Josep Maria Calbet en defensa de la nació catalana, «pel seu compromís amb el país i la llengua». Recordà que va estar a l’equip docent quan es va crear l’Escola Enxaneta, un col·legi laic que apostava per l’escola catalana. També va ser professor de l’Escola Candela i dels instituts del Morell i Alcover, jubilant-se fa deu anys a l’Institut Pont del Diable del barri de Sant Salvador. Ha publicat diversos llibres, com ara Visquem la llengua! Engresquem la lectura, Alt Camp, 50 panoràmiques (amb altres autors), El racó dels jeroglífics, o El Racó de les expressions, a més a més d’escriure i col·laborar en diverses revistes. També fou membre del secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Respecte la Nit de Premis, Dolors Farré va dir que, tot i la pandèmia, no s’han deixat de celebrar-se, que és una nit de «reconeixement a la ciutadania, les entitats i el talent». I anuncià que enguany, el conseller convidat serà el de Salut, Josep Maria Argimon.

Jordi París, vicepresident de la Fundació Ciutat de Valls –també organitzadora de la vetllada–, comentà que en aquesta edició no es farà el sopar que sí tenia lloc abans de la pandèmia i que l’acte començarà a dos quarts de vuit del vespre. No hi haurà reserva prèvia, però es tancarà quan s’arribi a les 300 espectadors. Destacà la recuperació del premi Maria Teresa Gatell i que la nit estarà amenitzada pel grup reusenc –però amb components de Valls– Canya d’Or&Brass.

Els premiats

34 Premi Rodon-Giró (1.200 euros i diploma). A TAC 12 per la cobertura de les Decennals.

36 Premi Cristina Requena i Giró (1.200 euros i diploma). A Jordi Morelló Baget i Aïda Sánchez Martínez.

Desè Premi M. Teresa Gatell Vallvé (2.000 euros i diploma). A Félix Hotel SL i Forbus SL, per la seva col·laboració quan la Fundació Vilaniu va haver de fer-se càrrec de la gestió de la Residència Ballús degut al nombre elevat de residents amb Covid.

Tercer Premi Josep Moncunill Cirac per a l’ocupació (4.000 euros i diploma). A l’Institut Narcís Oller per la iniciativa Posat a punt la bici, repara i pedala, per allargar la vida útil de les bicicletes.

Premi Joan Ventura i Solé de periodisme casteller (peça artística). A l’actor, presentador i casteller Biel Duran, que va debutar a la pel·lícula La Teta i la lluna de Bigas Luna fent de casteller, com també ho féu a la sèrie de TV3 Nissaga de poder.

Premi Compromís Social per a l’Ocupació (diploma). A Patates i Aperitius Palau, creada el 1956 a Valls a partir d’una emblemàtica xurreria del centre de la ciutat . Una empresa que des de fa 14 anys està vinculada a l’Institut Municipal de Desenvolupament Local Vallsgenera.

Novè Premi Isidre Rabassó d’Identitat Castellera (peça artística). A l’historiador Alexandre Cervelló Salvador, principalment pel seu treball d’investigació històrica sobre els Xiquets de Valls. Un treball que li va servir per treure’s el doctorat a la URV.

28 Premi Escola Empresa (diploma). A l’empresa Termo-Wat SL per la implicació en la formació d’estudiants de formació professional en la branca d’electricitat.

Premis al Foment de l’Exportació (placa i diploma). A Soprema Ibérica, una empresa mundial en solucions d’impermeabilització i aïllament tèrmic i acústic, amb un centre de producció a Vallmoll, pel seu increment en les exportacions; a Calsina Carré Transports&Logístics, un operador integral amb un important centre logístic a Valls, per l’obertura de nous mercats, i finalment per la tasca d’exportació més antiga i duradora a Altcam Automotive, dedicada a la fabricació de peces de plàstic per injecció per a la indústria de l’automòbil, amb un centre a Valls.

Reconeixement de la Cambra de Comerç de Valls a la implantació, ampliació i inversió industrial (placa i diploma). A Beautyge SL Revlon, dedicada a la fabricació, envasament i distribució de productes cosmètics i fragàncies, amb una fàbrica de referència al Pla de Santa Maria.

Reconeixement a la Trajectòria Professional (placa i diploma). A Cossetània Edicions, editorial creada a Valls el 1991 i que disposa d’un catàleg de més de 2.100 títols repartits en prop d’un centenar de col·leccions.

21 Premi Comerç de Valls (figura al·legòrica del comerç). A Cistelleria Roca, una botiga familiar tradicional fundada el 1935.

22 Premi a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural de l’Alt Camp (placa i diploma). En l’apartat d’iniciativa privada a Eduard Vidiella Sancelestino pel projecte de difusió cultural Pugesa, una pàgina on es publiquen elements del patrimoni local; i a la iniciativa pública a l’Ajuntament de Valls pel projecte impulsat per la regidoria d’Acció Cívica i Joventut Valls, història viva.

33 Premi a la Salvaguarda del Patrimoni Arquitectònic de l’Alt Camp (placa i diploma). En l’apartat privat a Andreu Guasch Guinovart i als germans Joan i Enric Castells Ferré per la restauració de l’antiga fàbrica i magatzem Licorera Vallense, i en l’apartat públic a l’EMD de Picamoixons per la recuperació de les antigues naus agrícoles de Ca l’Orga i a l’Ajuntament de la Riba per la recuperació del Molí del Basora.

Premi a la Iniciativa Cívica (diploma) a l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Valls per la seva tasca a l’inici de la pandèmia i per la campanya de solidaritat amb Ucraïna.

Premi Jove Emprenedor (placa i diploma). A la Licorera Vallenca, per haver restaurat l’antiga factoria de licors.

Per assistir a l’acte no caldrà reserva prèvia, tot i que les places són limitades
Comentarios
Multimedia Diari