Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    El Museu Comarcal de la Conca de Barberà compra una escultura del segle XV del Mestre del Tallat

    L’adquisició es feu en subhasta per 8.000 euros. Pesa més de 200 quilos i fins ara estava a Figuerola del Camp

    18 mayo 2022 18:53 | Actualizado a 18 mayo 2022 18:53
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El Mestre del Tallat va ser un escultor molt actiu al Monestir de Poblet, Castell de Solivella i Santuari del Tallat. Va actuar entre el 1475 i el 1510, fent nombroses peces a la Conca, l’Urgell i la Baixa Segarra, tot i que fins ara no s’ha pogut esbrinar el seu nom verdader. Ahir, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà (MCCB) va presentar la seva darrera adquisició, una de les obres d’aquest artista: una escultura de la Mare de Déu. Va ser adquirida mitjançant una subhasta –fins ara estava a Figuerola del Camp–, que tenia un preu de sortida de 12.000 euros, però ningú es va interessar. L’endemà, el MCCB es va fer amb la peça per 8.000 euros (més uns 1.700 de despeses de gestions). «Un preu baratíssim», apuntava ahir Damià Amorós, historiador de l’art i museòleg, que precisament ha estudiat l’obra d’aquest artista.

    L’escultura pesa més de 200 quilos, és d’una sola peça i està feta de pedra sorrenca. Té restes de policromia i la cabellera del darrere de la Verge està treballada, una circumstància no habitual en les escultures.

    «Estem molt contents que aquesta peça formi part de la col·lecció del MCCB, fundat el 1958», deia el vicepresident del consorci del Museu i alcalde de Montblanc, Josep Andreu. «Una adquisició com aquesta, amb el cos que ha significat, és la més elevada feta pel museu», deia Andreu, a la vegada que recordava que normalment les peces que arriben són procedents de donacions o d’excavacions. Tot i que el Santuari del Tallat estigui a la comarca de l’Urgell, era una dependència de Santa Maria de Poblet, «el lloc adient de la peça és aquí».

    Damià Amorós destacà de la figura les seves «característiques estilístiques» així com la corona amb decoració vegetal o l’agulla del pit. També indicà que és la segona peça que té el Museu d’aquest autor. L’altra és una mènsula que està a Solivella –fou trobada al seu castell–. Maria Serra Orpinell, directora del Museu, recordava que l’obra es presentava precisament el Dia Internacional dels Museus. També comentava que la peça tenia algunes parts fracturades, per la qual cosa s’han hagut de restaurar, com el cap del nen. Se li ha fet una peanya especial per exposar-la al públic «i fer-la accessible als investigadors». Carme Pallàs, presidenta del Consell Comarcal, centrà la seva intervenció en col·laboració que hi ha hagut entre la institució que presideix i l’Ajuntament –han pagat la peça a parts iguales– i que en aquest cas s’ha actuat amb rapidesa per poder-la portar al MCCB.

    Comentarios
    Multimedia Diari