Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    En negociació pels terrenys del Jaciment del Vilar, a Valls

    Durant la primavera del 2023 es farà una altra campanya per veure
    si fan més troballes i acabar d’explorar la zona que volen museïtzar

    23 febrero 2023 20:49 | Actualizado a 24 febrero 2023 11:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Temas:

    El 2023 és un any de celebració o commemoració pel passat, molt antic, de Valls, i dels seus voltants. I és que fa 100 anys que es van fer les primeres excavacions i troballes al Jaciment del Vilar. Per aquest motiu, l’Institut d’Estudis Vallencs ha organitzat diferents jornades per commemorar-ho, i fer difusió d’aquest espai.

    Tot i la seva història, la regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Valls, Sònia Roca, comenta que: «no és fins al 2015 quan es treballa seriosament a l’indret». Però fins al 2019, arran d’unes reformes, no es va fer una tomografia del subsòl i confirmen les hipòtesis: hi havia un poblat. Es signa un conveni amb la Universitat de Barcelona, i el 2021 es fa la primera campanya d’excavacions, on es troba una muralla d’uns onze metres d’amplada, juntament amb magatzems, habitatges i un carrer. En total, van excavar uns 600 metres quadrats.

    Durant el 2022 s’amplia el conveni, i es torna a dur a terme una altra campanya. Aquí es va rebaixar, i es van trobar una trentena d’àmfores que s’han reconstruït durant aquest temps, a més de descobrir vestigis derivats de la segona Guerra Púnica.

    Una primavera enfeinada

    La regidora d’Urbanisme assegura que durant la primavera del 2023 es farà una altra excavació. La intenció és acabar de determinar com era el poblat. «No sabem si serà l’única, perquè el conveni amb la Universitat de Barcelona és fins a l’any 2026, i els mateixos arqueòlegs determinaran si encara han de fer altres campanyes o si s’acabarn aquí», apunta Roca, qui també diu que estan treballant perquè es declari la zona com a bé cultural d’interès nacional, ara ja ho és de Local.

    Des del consistori estan en contacte amb els propietaris dels terrenys per aconseguir-los. Roca explica que «hi ha bona entesa amb els responsables, perquè han autoritzat les excavacions». El principal objectiu és el pla especial del jaciment conjuntament amb una zona verda, un circuit ciclista amb activitats de lleure. No s’ha de patir pels terrenys perquè amb l’actual Plantejament d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM) estan catalogats com a sòl rústic, i per tant no hi ha perspectiva urbanística.

    La regidora de l’Ajuntament ha reconegut que pot ser «un gran atractiu turístic, i situa Valls al mapa».

    Comentarios
    Multimedia Diari