Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Endesa adapta la seva xarxa per protegir l’avifauna de la demarcació

Des de fa diversos anys, la companyia elèctrica, compromesa amb el mediambient i amb el territori, duu a terme millores en les seves intal·lacions i torres per adaptar-les amb l’objectiu de protegir les aus

28 noviembre 2023 13:47 | Actualizado a 28 noviembre 2023 14:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Compromesos amb el territori i el mediambient, Endesa està portant a terme un seguit d’adaptacions i millores en els suports de la seva xarxa per tal de protegir l’avifauna de tota la demarcació. A més de portar el subministrament elèctric a les cases i empreses, desenvolupar iniciatives innovadores i treballar per la seguretat de les persones, Endesa també es compromet a contribuir a la preservació de l’entorn natural.

$!Un au rapinyaire, en repòs sobre un cable de la demarcació. Foto: Cedida

El principal perill amb el que es poden trobar les aus és «primer, de xoc contra els cables mentre volen, i segon, d’electrocució quan l‘animal es posa sobre la torre i té contacte a través les ales o les potes», explica Cèsar Fusté, responsable de la xarxa elèctrica d’Endesa de la província de Tarragona. «Ens preocupen totes i cadascuna de les espècies d’aus, però tenim especial cura de les protegides de la demarcació, com l’àguila cuabarrada, els ducs, els estorns».

Des de fa molts anys, Endesa treballa en adaptar i corregir tots aquells suports de línies de mitjana i alta tensió catalogats com a susceptibles de representar un perill per a l’avifauna. En aquest sentit, la companyia es troba en plenes tasques de modificació de les torres assenyalades, tot introduïnt elements anticol·lisió, dispositius aïllants en els punts en tensió de les línies i elements antiposada per a protegir les aus i reduir el risc d’electrocució i col·lisió.

Les accions redueixen el risc per als ocells i millora la qualitat del servei als clients

Aquesta iniciativa d‘Endesa redueix, d’una banda, el risc elèctric per als ocells i, de l’altra, millora la qualitat del servei als clients. En total, per aquest any, la companyia tenia planificat adaptar 245 suports a tota la demarcació. « Si fem un recompte, aquest 2023 hem readaptat un suport cada dia laborable», indica Fusté, qui també apunta a la bona feina de la brigada especialitzada de treballs en tensió de la companyia que es dedica a aquestes tasques. Per comarques s’està actuant al Montsià, al Baix Ebre, l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà, el Tarragonès, el Priorat i la Terra Alta.

Línies d’actuació i les novetats

«Tot i que des del 2008 , des d’Endesa, tota línia nova construida ja està adaptada amb elements per impedir l’electrocuió de les aus, els suports anteriors s’han d’adequar», relata Fusté. I com es realitzen aquestes millores? «Hi ha diverses línies d’actuació, segons el cas: en ocasions remodelem tot el suport o bé el readaptem», esmenta el responsable. Aquesta darrera fòrmula pot suposar la reforma del cap de la torre, la modificació i redistribució d’aparellatges ja existents o la instal·lació d’elements de protecció, d’anticol·lisió o antiposada.

Les accions principals consisteixen en folrar part del cablejat i dels elements amb tensió amb material aïllant, col·locar fundes protectores en grapes i anelles dialèctriques, substituir els aïlladors per uns de material polimèric, utilitzar fundes de silicona, eliminar seccionadors... «totes ajuden a reduir el risc elèctric que pot patir un ocell en el moment en que reposa en una torre aixeca el vol», comenta Fusté, qui també aclareix que tots els treballadors vesteixen un material especial perquè «es duen a terme sense desconnectar la línia de la xarxa i, per tant, sense afectació a usuaris».

$!Una de les actuacions d’Endesa a l’Alt Camp. Foto: Cedida

Dues novetats són l’ús dels drons per a la col·locació d’uns nous elements senyalitzadors catadiòptrics en forma de trapezi: «són uns dispositius, rotatoris i reflectants, fets d’un material resistent a les inclemències del temps que reflexen una llum que funciona com un espantaocells» i «el canvi de la línia aèria convencional per un nou tram de cable trenat en zones boscoses, que redueix la possibilitat d’electrocució de les aus».

Conveni amb la Generalitat

Aquests treballs s’emmarquen dins dun conveni d’Endesa, signat l’agost del 2020, amb els llavors departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que té per objectiu reduir els riscos d’electrocució i col·lisió de les aus a la xarxa elèctrica, especialment per a les espècies amenaçades. Amb aquest conveni, la companyia es va comprometre a adaptar i corregir tots aquells suports de línies de mitjana i alta tensió que des de l’any 2008 s’han classificat com a susceptibles de representar un perill per a l’avifauna.

Per aquest 2023, la companyia tenia planificat adaptar un total de 245 suports

Fusté destaca que «la demarcació és una de les prioritàries per la la Generalitat», tot i que les actuacions segueixen un ordre de prioritat per garantir l’adequació dels suports que tinguin un major impacte en les espècies. «Treballem conjuntament amb agents rurals per a establir sempre les millors mesures de vigilància, protecció, prevenció i control en la gestió del medi natural», comenta. Cal destacar que Endesa és l’única companyia elèctrica de tota Catalunya, d’entre les trenta empreses distribuïdores que operen, que té signat aquest conveni amb la Generalitat.

Comentarios
Multimedia Diari