Francesc Murillo: «Amb l’Espai Gerhard, Valls ja no serà una anècdota»

Nous reptes. L’IEV, amb Murillo al capdavant, està encetant diversos projectes relacionats amb el patrimoni vallenc i es prepara per obrir, en uns mesos, un espai interactiu sobre Robert Gerhard

08 mayo 2021 18:20 | Actualizado a 09 mayo 2021 07:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’any 2019, Francesc Murillo arribava a la presidència de l’Institut d’Estudis Vallencs (IEV), en substitució de Xavier Salat. En aquesta etapa, l’entitat es planteja nous reptes i es prepara per posar en marxa l’Espai Gerhard, un dels projectes més potents que veurà la llum enguany. La institució, amb 60 anys d’història, aposta també per projectes relacionats amb el patrimoni local i per les noves tecnologies per arribar a tots els ciutadans i ciutadanes de la comarca.

Tot just fa dos anys que és president de l’IEV, quina valoració en fa?

Fa anys que estic en aquesta casa, ja venia de la vicepresidència i coneixia la forma de funcionar de l’entitat, ja que sempre treballem molt en equip. La valoració és força bona tot i que podríem haver fet més coses, però per la pandèmia no ha pogut ser. Tot i això, hem engegat iniciatives que són molt potents i n’hi ha d’altres que estan a punt de culminar.

Quines són aquestes iniciatives?

Hem pogut fer visible el patrimoni arqueològic que tenim, creant una vitrina arqueològica a l’entrada de l’IEV, que anem renovant amb peces d’arqueologia del món iber. El material el tenim aquí, però, pertany al museu. És una iniciativa que venia de l’anterior presidència però que s’ha consolidat ara i està funcionant molt bé. També hem fet commemoracions com la dels 700 anys del Convent del Carme i, malgrat la situació, vam poder organitzar una exposició amb peces que no s’havien vist mai abans. Esperem que, quan la pandèmia ho permeti, puguem fer visites guiades al Convent del Carme, com s’havia fet anteriorment.

També parlava d’iniciatives a punt de culminar.

Estem preparant unes jornades sobre l’església de Sant Francesc de Valls. És un element pel qual s’ha lluitat molt sempre i està sense ús, tot i que ara s’està rehabilitant i s’obrirà en uns mesos. En paral·lel, amb l’Ajuntament de Valls, farem una jornada dedicada a aquest temple i a la presència de l’orde dels franciscans a Valls.

La seva presidència, està seguint una línia continuista respecte la del seu predecessor, Xavier Salat?

En part és continuista però potser m’he decantat més pel meu camp, pels temes relacionats amb el patrimoni. També estem impulsant alguna comissió que havia quedat una mica aturada, com la de natura, i intentem activar-ho tot, però aquest any ha estat difícil per a tots.

L’IEV sempre s’ha vinculat amb el compositor Robert Gerhard i un dels projectes estrella d’enguany és precisament l’obertura de l’espai Gerhard a la capella de Sant Roc.

Aquí tenim un dels grans fons documentals de Robert Gerhard, juntament amb la Biblioteca de Catalunya i també a Cambridge. Tenim el fons digitalitzat en la seva major part. Ja vam fer un primer pas creant l’Aula Gerhard per a investigadors i escoles i el següent pas és ara l’Espai Gerhard. Sempre l’havíem pensat a peu de carrer. El projecte es va encarregar l’any 2017, per a fer-lo just després de l’aula, però fins ara no hem tingut els suports econòmics que necessitàvem i ho tirarem endavant enguany a la capella de Sant Roc. És un projecte molt potent.

Què suposarà aquest espai per a la ciutat de Valls?

Servirà per situar Valls a la vida del compositor, no només és la data del seu naixement, sinó que és també la seva infantesa, la joventut i els lligams que tenia aquí; la primera part de la seva obra la crear a Valls. Deixarem de ser un fet anecdòtic. Fa anys que es treballa per recuperar la figura de Gerhard i la intenció és fer aquest espai com a centre d’interpretació en un lloc reduït però amb suficient superfície per permetre aquest projecte que és molt visual, immersiu i de nova tecnologia que impactarà al visitant només entrar a la sala.

Teniu contacte amb els llocs on també tenen fons de Robert Gerhard?

A la Universidad de Alcalá, a Madrid, hi ha gent molt experta en Gerhard i hi tenim molt bona sintonia i també amb la Biblioteca Nacional de Catalunya. Amb Cambridge, també hem tingut algun contacte.

A l’Institut d’Estudis Vallencs es conserven importants peces, com la Sonatina a Carlos, de Robert Gerhard, però per a vostè, quin seria l’objecte o document més valuós que hi ha actualment?

Jo em decanto cap a qualsevol de les peces conservades del forn de Fontscaldes o del jaciment del Vilar, sense desmerèixer tot el que tenim de Robert Gerhard, per suposat.

Parlant del Vilar, a Valls, darrerament s’ha signat un conveni amb la Universitat Rovira i Virgili per potenciar aquest espai. Creu que és possible iniciar noves investigacions?

És un jaciment molt important i és un espai que sempre hem defensat molt. Vam donar suport a les intervencions que va fer en Jaume Noguera i ara amb la URV és moment de donar més visibilitat a les peces però també amb la intenció que en un futur puguin anar a excavant, tant al Vilar com a Fontscaldes. Hem batallat molt i hem de veure què passa, nosaltres sempre hi donarem suport perquè pot sortir alguna cosa molt gran, és un espai molt potent. A la zona, ara consolidarem les restes de la vila romana. Es tracta de les termes d’una vila que hi havia i, mitjançant un conveni amb l’Ajuntament ho podrem fer. Tenim la intenció de posar un plafó explicant què era, perquè molta gent ho desconeix.

Amb la pandèmia, com ha seguit arribant a la ciutadania una institució com l’IEV?

Hem pogut fer un centenar d’activitats aquest darrer any i hem impulsat un tema que teníem pendent com són les xarxes socials, engegant projectes com el dels relats de Sant Jordi, que ara se n’ha fet una exposició. Vam aconseguir la complicitat de molta gent. Tenim sort de disposar del pati de Sant Roc que ens ha permès tenir gent, relativament, i fer activitats. També hem fet visites guiades en petit format al Pont Trencat o al jaciment de Fontscaldes, perquè el patrimoni és un dels eixos principals de treball de la casa.

També un heu aliat amb les noves tecnologies amb la celebració de la 21a edició de l’Espai de l’Estudiant, que s’ha hagut de fer ‘online’ durant aquesta darrera setmana.

És el gran referent que hi ha a les comarques tarragonines i sempre hi passa una gentada. Volíem fer-ho presencial però no es podien barrejar tants instituts en un mateix espai i hem aconseguit fer que els centres d’ensenyament fessin conferències ‘online’ explicant què ofereixen. La intenció es fer l’Espai de l’Estudiant de forma presencial l’any vinent.

Per què és necessària l’existència de l’Institut d’Estudis Vallencs?

Som uns dels grans impulsors en donar a conèixer la cultura en el seu vessant més ampli a la ciutat. No tant en temes com el teatre o la música, sinó en el sentit de conèixer bé la ciutat pel que fa a la seva història, el patrimoni o la natura. Som una entitat puntera, no només a Valls, sinó a tota la comarca.

Parla d’història, patrimoni i natura. Algun exemple de tot plegat que puguem trobar a Valls?

Si. El projecte de recuperació dels torrents, per exemple, també s’ha treballat des del vessant del patrimoni, té una potència brutal per la presència de molins medievals. Són elements que, lligats a la recuperació de l’espai, si els fas visitables, fa que aquesta zona s’enriqueixi. Els torrents no són aquella mena d’abocador sinó que és quelcom més ric. Estem treballant en això.

Comentarios
Multimedia Diari