Personal investigador del centre de recerca i2CAT ha desenvolupat un kit per a drons intel·ligents que combina la tecnologia 5G amb MOTCAM, un sistema basat en intel·ligència artificial (IA) que permet la detecció en temps real d’objectes i persones a partir de les imatges que li proporciona la càmera d’un dron. La solució ofereix diferents aplicacions en entorns rurals com, per exemple, la localització de persones, la detecció d’incendis forestals o el control de plagues, entre d’altres. El sistema es va testejar amb èxit al laboratori d’innovació social COEbre LAB, situat a Móra la Nova. En concret, el personal investigador va dur a terme una prova tècnica orientada a la localització de persones perdudes o desorientades en àrees remotes.
Segons detallen des de l’i2CAT, la solució tecnològica es basa en l’ús d’un dron estàndard DIJ Matrice 300 RTK equipat amb tres components tecnològics: un petit ordinador a bord (Raspberry Pi 4), una càmera d’acció BRAVE8 que permet capturar vídeo amb un nivell de resolució de fins a 4K i un petit rúter 5G (Coms365) que garanteix la transmissió de dades ràpida i estable entre el dron i el sistema MOTCAM al edge. El sistema permet la detecció d’objectes i persones en temps real amb un nivell alt de precisió, ja que fa servir models d’IA entrenats i eines avançades de seguiment i geolocalització.
«La combinació de 5G i el sistema MOTCAM representa un pas endavant en la digitalització del medi rural, proporcionant un software intel·ligent i fàcil d’usar que permet capturar i analitzar dades audiovisuals en temps real. La seva capacitat d’anàlisi obre noves possibilitats per a la vigilància ambiental, la seguretat rural i la resposta a emergències», explica l’investigador August Betzler.
El kit per a drons intel·ligents ha estat desenvolupat pel personal de recerca del centre i2CAT en el marc d’XGain (Enhancing Competitiveness, Resilience and Sustainability of Remote Farming, Forestry and Rural Areas through Holistic Assessment of Smart XG, Last-mile and Edge Solutions’ Gains), un projecte finançat amb fons Horizon Europe i que està orientat a reduir l’escletxa digital entre zones rurals i urbanes a Europa mitjançant la implementació d’un ecosistema de tecnolo- gies digitals avançades.
Centre d’operacions
El centre català exerceix com a coordinador tècnic d’aquest projecte, que es va iniciar al setembre de l’any 2022. Des de llavors, el personal investigador ha treballat en la creació d’un banc de proves 5G al COEbre LAB a Móra la Nova per avaluar com els pagesos i els proveïdors de serveis locals podrien beneficiar-se d’un centre rural d’operacions amb drons.
«Els drons poden exercir un paper clau en la transformació de les zones rurals en oferir noves maneres de vigilar els cultius, el sòl i les infraestructures des de l’aire, per citar alguns camps d’aplicació. Combinats amb tecnologies digitals avançades com la IA o la Internet de les Coses (IoT), els drons poden ajudar els agents rurals i serveis d’emergència a prendre decisions més encertades i actuar amb rapidesa en situacions crítiques com la recerca de persones desaparegudes, així com davant de plagues, sequeres o incendis», conclou Betzler.