Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  L’alcaldessa de Valls intentarà desbloquejar el projecte de reg

  La fase 2, amb una inversió de 4,2 milions, està aturada pel Tribunal de Contractació

  16 septiembre 2022 12:34 | Actualizado a 16 septiembre 2022 12:38
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  L’Ajuntament iniciarà les gestions per intentar desbloquejar el projecte corresponent a la segona i última fase de la modernització del reg a la zona dels torrents i les hortes de Valls. L’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, es reuní ahir amb el president de la Comunitat General de Regants, Esteve Bonet, i representants de l’entitat que agrupa els diferents agricultors que conreen més de 380 hectàrees. L’alcaldessa va expressar un cop més el suport del consistori municipal a l’entitat en un projecte estratègic i s’ha compromès a iniciar les gestions amb l’objectiu d’encarrilar de nou les obres, pendents encara, un any després de la licitació, del tràmit administratiu d’adjudicació per part de la Generalitat.

  El departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l’empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya SAU (Infraestructures.cat) licità les obres de la segona fase l’abril de l’any 2021 per un import total de 4,2 milions. L’adjudicació però porta gairebé un any aturada a causa de la impugnació d’una de les empreses participants en el concurs, pendent des d’aleshores de la resolució final del Tribunal de Català de Contractació del Sector Públic de la Generalitat.

  La situació està provocant de nou un important greuge als agricultors que no es poden beneficiar del nou sistema de reg, en un projecte que de fet acumula anys d’endarreriments. Tot i que el conveni entre les administracions estatal i catalana amb els regants per al finançament de totes les fases del projecte (amb un pressupost global de més de 10 milions d’euros) és de l’any 2006, fins el 2011 no es van iniciar les obres de la primera fase. Aquesta va permetre abastir d’aigua a 180 hectàrees de zones agrícoles, amb la millora de la sèquia de l’Adrover i la construcció de la bassa de captació, l’estació de bombeig i part de la xarxa de distribució.

  L’inici de la segona fase, que en principi havia de ser immediata, es va retardar per les desavinences entre el Ministeri d’Agricultura i la Generalitat. No va ser fins l’any 2020 que es va tancar un acord que semblava definitiu i que havia de permetre a la Generalitat tirar endavant amb la licitació de les obres de la fase 2.

  Més de 200 hectàrees

  La segona fase ha de permetre subministrar aigua de reg a més de 200 hectàrees, en un projecte que inclou la canalització de la sèquia de la Marsala, la bassa de regulació, la instal·lació del telecontrol i la xarxa de canonades. L’Ajuntament recorda que, a més del retard que acumulen les obres respecte el calendari, la paralització està suposant un important greuge comparatiu per als agricultors de l’àmbit de la fase 2. Els regants també van contribuir econòmicament al finançament de les obres de la fase 1 però, tot i pagar el 10,5% del cost total de la inversió com es preveu als convenis amb les administracions, continuen sense poder beneficar-se de la modernització del reg.

  L’Ajuntament destaca la importància de completar el projecte per garantir el subministrament al conjunt de les hortes de Valls, amb aigua depurada i amb un cabal estable i continuat. El nou sistema de regadiu, a més de ser més eficient i reduir les fuites, és un projecte clau per millorar el cicle de la gestió de l’aigua, amb el reaprofitament dels recursos hídrics amb finalitats agrícoles. A la vegada, el subministrament amb garanties d’aigua a les històriques i centenàries comunitats de les hortes de Valls és imprescindible per a la competitivitat de les explotacions agrícoles de la zona

  Comentarios
  Multimedia Diari