Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’Arxiu de Poblet incorpora un fons inèdit

La documentació de José Antonio San Martín y Páramo inclou contingut sobre l’activitat d’oposició al règim de Franco

09 septiembre 2023 07:52 | Actualizado a 09 septiembre 2023 08:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià (AMTM) del Monestir de Poblet ha inclòs el fons José Antonio San Martín y Páramo, integrat, entre d’altres, per diversos documents representatius de l’activitat d’oposició al Règim del General Franco per part de les forces polítiques monàrquiques fidels a D. Joan de Borbó, Comte de Barcelona, entre els anys 1956 i 1975.

L’acte de signatura i dipòsit de la documentació es va realitzar al Palau de l’Abat del Monestir de Poblet, amb el president del Patronat de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, Octavi Vilà; la directora de l’Arxiu, Núria Gavarró, i membres de la família San Martín Prats.

El fons inclou la documentació personal de José Antonio San Martín, com el seu dietari polític o la correspondència que va mantenir amb el Comte de Barcelona, així com amb diferents personalitats polítiques entre els anys 50 fins finals dels 80 del segle passat.

També inclou documents d’acció estratègica dels grups monàrquics durant els anys 30, 40, 50, 60 i 70 i documentació i propaganda dels grups monàrquics d’oposició Juventud Española de Acción, Unión Española i Acción Monárquica Catalana així com, correspondència, documentació i propaganda de personalitats i forces polítiques d’oposició al règim franquista de tot larc ideològic.

La família San Martín Prats també ha llegat els llibres de filosofia i pensament escrits per José Antonio San Martín y Páramo i diversos llibres, revistes i articles de premsa relacionats amb activitats polítiques monàrquiques i europeistes.

El nou fons incorporat a l’AMTM reflecteix l’activitat d’oposició al règim franquista per part d’Unión Española, grup polític transversal consagrat a la coordinació de les forces monàrquiques amb els diversos grups polítics d’oposició al règim franquista, inclosos els grups d’oposició catalanistes.

José Antonio San Martín (1929-2018) va néixer a Santiago de Compostela en el si d’una família de tradició monàrquica. El seu pare va formar part d’Unión Patriótica y Renovación Española, sent representant de José Calvo Sotelo al seu districte electoral.

Comentarios
Multimedia Diari