El dimecres 19 de març i el dijous 20, arriba la 25a edició de l’Espai de l’Estudiant. Un any més, se celebra a la sala Kursaal de Valls on hi haurà més de 70 estands, i representació de totes les universitats de Catalunya. D’aquesta manera, aquestes jornades dedicades a l’orientació dels estudiants, aquells que acaben els ensenyaments obligatoris, o que no saben quins estudis continua cursant, celebra el seu quart de segle, i per aquest motiu han preparat una inauguració especial que es farà a la acabada de remodelar església de Sant Francesc de Valls.
Durant les dues jornades que dura l’esdeveniment esperen que passin més de 7.000 estudiants d’uns 70 centres de la demarcació de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Els encarregats de l’organització, el Consorci Pro Universitats de l’Alt Camp, de l’Institut d’Estudis Vallencs, asseguren que és una cita que molts centres educatius ja es guarden al calendari des de principi de curs. Es posen en contacte amb ells, i els demanen les dates que serà l’Espai Estudiant de l’any corresponent, i ja ho programen.
Francesc Domingo, director de l’Espai Estudiant, explica que és «l’únic saló, més enllà del de Barcelona, on hi ha totes les universitats representades». A més, destaca que és un lloc «menys massificat que altres», i que, per tant, els alumnes que el visiten ho poden fer d’una forma més tranquil·la.
En aquest aspecte, ha comentat que enguany es manté l’obertura al públic la tarda de dimecres i dijous. Una iniciativa que es va engegar l’any passat, per petició de les famílies, amb la finalitat que puguin també obtenir informació. També hi haurà quatre sessions formatives diferents, dividides en els dos dies que dura l’Espai Estudiant. Dues seran les mateixes i porta per títol ‘I després de l’ESO què?’. Després n’hi haurà un taller sobre com presentar-se a les ofertes de treball, i un altre destinat a saber com poder treballar arreu d’Europa.
Domingo ha recordat que tot el projecte va néixer com un espai destinat a les persones de l’Alt Camp i la Conca de Barberà, i en veure l’impacte que tenia van decidir «obrir-lo a tothom». S’ha mostrat satisfet de l’evolució que ha tingut durant tots aquests anys, i de l’interès que hi mostren els centres educatius. El director ha comentat que l’acte institucional, que servirà per celebrar els 25 anys, es realitzarà amb autoritats i el món educatiu. Es farà un homenatge al doctor, ara jubilat, Jesús Maria Pujà, que «sempre» s’ha involucrat en aquesta iniciativa.
Reivindicació del territori
L’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha volgut felicitar a l’organització de l’Espai Estudiant per aquests 25 anys. Ha assegurat que és «una història d’èxit», i que és un certamen que compta amb «un gran ressò», ja que hi ha representació de totes les universitats, i la màxima dels graus que es fan.
Farré ha reconegut que és un projecte que «va néixer a Valls, ha crescut a Valls, i va més enllà de la ciutat». Considera que és un projecte de territori, ja que a «nascut a casa amb visió de territori». L’alcaldessa de la ciutat ha assegurat que s’ha consolidat com en gran saló de l’ensenyament més enllà de les comarques de l’Alt Camp, i la Conca de Barberà. I ha recordat que fa uns anys l’única opció que tenien els estudiants per poder visitar un certamen de les mateixes característiques i gaudir de l’orientació educativa. Per això considera que el Saló de l’Ensenyament és un «èxit per Valls, però també per a tot el territori».
Per la seva banda, la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Valls, Teresa Rull, ha destacat que l’esdeveniment és un dels aparadors d’orientació acadèmica «més destacats i imprescindibles». I que ofereix informació actualitzada sobre totes les opcions que es tenen després dels estudis obligatoris. En definitiva, ha assegurat que és una «eina educativa que promou la reflexió».