Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    La DOP Siurana pronostica una pujada del 10% del preu de l’oli d’oliva

    Aquesta temporada la producció rondarà els tres milions de quilos, un 45% menys que la producció mitjana

    04 noviembre 2022 17:37 | Actualizado a 05 noviembre 2022 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    La Denominació d’Origen Protegida Siurana (DOP Siurana) preveu tancar la campanya de l'oliva amb una producció de tres milions de quilos d'oli, una xifra molt inferior a la mitjana de la denominació d'origen, que se situa per sobre dels cinc milions de quilos.

    Això representa un 45% menys de producció d’aquest producte. Però segons el president del Consell Regulador de la DOP Siurana, Antoni Galceran, la producció «no és una cosa que repercuteixi en la qualitat».

    Galceran afirmà que aquesta baixada té diversos motius Els principals han estat les altes temperatures i les sequeres prolongades dels últims mesos. És per això que el pronòstic que fan des de la DOP Siurana de la collita és dels més baixos. «Portàvem molts anys on la collita no era tan baixa», assegurà Galceran.

    El producte valdrà un 10% més

    A causa d’aquest fet, els productors d’oli d’oliva pronostiquen una pujada del preu d’un 10%. Es veu afectat, en part, per la poca collita d’enguany, que fa que hi hagi menys producte disponible, però també han influït molt l’alçada dels preus per a produir.

    «No és només pel desequilibri entre l’oferta i la demanda, és sobretot per l’augment dels costos de producció», explicà Galceran.

    Tots els materials necessaris per als pagesos, com els adobs o el gasoil, i els materials per envasar i etiquetar les ampolles com el plàstic, el vidre o el cartró han vist augmentat el seu preu.

    Segons el president de la DOP Siurana, aquesta pujada del preu de l’oli és «moderada i responsable» i no arribarà a «compensar» els productors. Per a ells no serà un «any bo», encara que l’oli sigui «més car». «Hem de buscar l’equilibri, no podíem permetre’ns no apujar el preu perquè llavors no seria rendible per al pagès», indicà.

    La cuinera Ada Parellada és la padrina d’aquesta collita de
    la DOP Siurana

    La presentació de l’oli nou es féu ahir a Valls, on també s’ha donat a conèixer la padrina de la collita d’enguany: la cuinera i Creu de Sant Jordi 2016, Ada Parellada. La xef del Restaurant Semproniana de Barcelona, que s’ha convertit en la sisena padrina d’aquesta entitat, afirmà que ser-ho és una «responsabilitat» per defensar i militar amb el producte de proximitat i els valors de l’alimentació sostenible.

    «Com a restauradors tenim aquesta oportunitat de difondre i transmetre amb els nostres plats i sabors tot aquest esforç que hi ha darrere de cada producte local», recalcà Parellada.

    També expressà la preocupació sobre «l’emergència» que pateixen els productors locals de tot el país i va apel·lar a la responsabilitat dels consumidors per recolzar els aliments de proximitat.

    La collita de les olives s’ha avançat fins a dues setmanes per culpa de l’elevada temperatura

    «Nosaltres tenim l’oportunitat de salvar el món tres vegades al dia, i amb l’oli m’atreviria a dir que cinc, perquè podem incloure el berenar i l’entrepà de mig matí».«Cada vegada que omples el cistell amb productes estàs triant quin entorn vols», afegí la cuinera.

    Després del nomenament d’Ada Parellada com a padrina de la collita 2022-2023, es van collir unes quantes olives amb la participació de membres del sector i cooperatives i es realitzà un tast de l’oli d’oliva arbequina verge extra nou.

    Una collita avançada

    Encara que a principis de novembre ja estiguin la majoria de les olives collides, no és gaire usual fer-ho en aquestes dates. Aquest és un factor que afecta també a la producció de l’oli d’oliva en els últims anys i es deu principalment a l’emergència climàtica.

    La pujada general de la temperatura ha fet que s’avanci la floració i la maduració de les olives, i, per tant, que també calgui fer abans la collita. Les gelades al mes d’abril en algunes zones de l’interior també van afectar molt el fruit.

    Antoni Galceran va comentar que la collita de les olives ara s’està avançant un parell de setmanes: «Era molt habitual iniciar sempre al mes de novembre i avui dia s’està començant a finals d’octubre, i fins i tot, en alguns olis molt primerencs a mitjans d’octubre».

    Tot i els resultats de la campanya de l'oliva d’aquest any, Galceran també va alertar sobre les dificultats que el sector de la pagesia haurà de superar, no només l’augment dels costos de producció i els efectes del canvi climàtic, sinó també la manca de relleu generacional.

    El representant de l’entitat recordà que la DOP Siurana és la més extensa de Catalunya i la que produeix més. Actualment, compta amb 5.550 productors i 34 entitats associades. Hi ha prop de les 200 marques autoritzades a la DOP Siurana repartides entre sis comarques.

    Comentarios
    Multimedia Diari