Per Montblanc passen dos ramals del Camí de Sant Jaume que venen de les localitats de Vendrell i de Tarragona. A més, és un lloc que també atreu molts visitants de la Ruta del Cister. Per aquest motiu, Ester Ramón va decidir formar un grup de persones vinculades amb aquest famós camí de pelegrins, que estigués vinculat directament amb la zona de la capital de la Conca de Barberà.
«És una inquietud que jo tenia des de fa molt temps», assegura Ramón, qui ja té una àmplia experiència fent diferents trams del Camí de Sant Jaume. Juntament amb el Francesc Suárez, es van posar en marxa per veure si podien trobar persones interessades i crear una entitat, i així va néixer l’Associació d'Amics del Camí de Sant Jaume de Montblanc i la Conca.
Per la Festa Major del municipi van realitzar la presentació oficial de l’associació, una activitat que va consistir en una ruta per conèixer alguns dels elements arquitectònics i patrimonials de la capital de comarca i que va comptar amb la participació d’una cinquantena de persones. «’Montblanc a ulls d'un pelegrí’ era com una visita guiada, però també de cara al pelegrinatge, un fet molt important durant l'edat mitjana que es va perdre i ara s'està recuperant», comenta la presidenta de l’associació.
Ramón recalca que cada vegada més gent fa el ‘Camino’ i que s’estan recuperant antigues vies per fer-les oficials. De fet, aquest és un dels objectius principals de l’entitat, ja que fa uns 10 anys, es va marcar el camí, però els senyals ara estan en molt mal estat.
A més a més, un dels factors crucials dels trams que passen per Montblanc és que actualment no existeix cap alberg per als pelegrins. «Hi ha un alberg de la Generalitat a l’Espluga de Francolí i molta gent que fa el Camino o la Ruta del Cister l'aprofita. Però si vens de Santes Creus fas 25 quilòmetres fins a Montblanc i encara n'has de fer 10 més per arribar a l'alberg Jaume I de l'Espluga», apunta Ramón.
De moment, l’alberg «és una cosa que s’ha d’anar veient», però des de l’Associació Amics del Camí de Sant Jaume de Montblanc i la Conca afirmen que pot situar-se en diferents llocs. Una opció seria en una casa o en un edifici municipal o religiós cedit. «Estaria bé que fos dins la muralla per no enviar la gent als afores del poble, tot i que qualsevol cosa és benvinguda».
Objectius principals
Des de l’Associació Amics del Camí de Sant Jaume asseguren que, de moment, no tenen pensat organitzar excursions, perquè el que volen primer és donar a conèixer el món del pelegrinatge a la ciutat de Montblanc i també a la comarca de la Conca de Barberà.
Comenten que el pas següent serà fer una conferència per informar a la gent sobre en què consisteix aquest recorregut i remarcar aquestes vies que es van fer en el seu moment a Montblanc i que s’han perdut amb el temps.
També volen revisar els senyals que ja hi ha marcats en diversos punts de la capital de la Conca, com per exemple, les plaques que hi ha al terra del carrer Major. Algunes d’elles es traurien i se senyalitzarien altres punts nous amb unes fletxes fetes amb pintura groga de manera provisional.