Les visites guiades al castell de Querol comencen aquest mes

Es farà sota demanda, al preu de cinc euros i els interessats hauran d’enviar un correu per sol·licitar-ho

31 diciembre 2021 18:00 | Actualizado a 02 enero 2022 12:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest mes de gener començaran les visites guiades al castell de Querol, una construcció que es va començar al segle X, tot i que hi ha parts que van ser aixecades en segles posteriors. Les tres campanyes d’actuacions que s’han fet han permès fer visitable aquesta construcció, on es posarà en context la seva importància en el moment de l’expansió feudal. El seu lloc estratègic permetia interrelacionar-se amb altres torres de defensa de la zona, com la de Santa Perpètua de Gaià, Montagut o Pinyana.

El castell de Querol, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) des del 8 de novembre de 1988, es troba al cim d’una roca a 565 metres d’alçària. Es podem veure tres zones perfectament diferenciades i que corresponen a tres fases diferents d’ocupació. A la part més alta es troben les restes d’una torre bastant ben conservada i que va ser objecte d’una primera intervenció fa anys perquè no es deteriorés més. Data del segle X (cap allà l’any 993) i aquesta zona del castell fou habitada fins al XII. Era només una torre amb unes estructures annexes, on vivien el castlà, la seva guàrdia i les seves famílies.

Comtes cristians

Va ser un indret molt important quan els comtes cristians van travessar el Llobregat i s’estengueren al llarg del Gaià. El castell de Querol –i altres de la zona– tenien un paper bàsic en la consolidació de l’ocupació d’aquestes terres.

Al segle XIII, el castell creix i es va estabilitzant. I al XIV es desenvolupa cap a un nivell inferior i habiliten un portal d’entrada, que es conserva molt bé. Precisament, per aquest és on els visitants accediran a l’interior.

Finalment, al segle XVII es produeix el condicionament del castell, es reforma, concretament la part de cuines i serveis. La construcció es va conservar en peu fins al 1835, quan fou volat amb vuit barrils de pólvora –abans havien tret 28 matxos carregats de mobles– per una partida de Miquelets procedents de Santa Coloma, en el context de la Primera Guerra Carlina.

La construcció presentava un important estat de degradació. Les pedres queien cap a la zona habitada, amb el conseqüent perill. Durant els primers semestres dels anys 2019 i 2020 es van portar a terme treballs de consolidació d’urgència sobre les estructures malmeses per evitar precisament que es deterioressin encara més.

Aquesta darrera intervenció, efectuada els passats mesos de novembre i desembre –amb un pressupost de 22.385 euros–, ha permès la consolidació d’urgència dels elements més susceptibles del conjunt actual que es mantenen en peu. És una actuació prèvia de rehabilitacions futures de les diferents estructures mantingudes, un treball que ha estat dirigit per l’arqueòleg Isidre Pastor. «S’ha fet la consolidació de murs a l’espera de fer una actuació integral», diu el tècnic, a la vegada que afegeix que s’ha aprofitat els treballs per aprofundir en el que ell denomina Portal Nou, que era la principal via per on s’accedia al castell i que manté un bon estat de conservació. «Ara s’està acabant d’estudiar com era aquest portal. En el futur s’ha d’excavar més de dos metres cap a baix com a mínim, fins a arribar a la cota de peu pla». En aquest sentit indica que «la bona conservació del portal d’entrada no és habitual, però tampoc estrany».

Els treballs realitzats al castell han permès constatar un mínim de tres torres: la primera dels segles X-XI, la segona del XII-XIII i la tercera del XIV.

Una vegada acabada aquesta fase de consolidació ja es poden fer visites. «Ha trucat molta gent a l’Ajuntament per preguntar si se’n podien fer», comenta l’alcalde, Jordi Pijoan. Una veïna del poble s’encarregarà de realitzar el recorregut i de donar les explicacions, que han estat preparades pel propi Isidre Pastor.

Temàtiques essencials

S’ha concebut un itinerari que permet fer un recorregut pel recinte del castell comentant els seus principals punts i referents històrics arquitectònics. En aquest sentit s’han considerat les temàtiques essencials en què s’ha de fonamentar la contextualització de l’evolució cronoestructural de l’ocupació de l’indret, així com del conjunt edificat, tractant-se un seguit de temes relacionats amb l’ocupació de l’indret, l’obra constructiva, així com aspectes més socials vinculats amb els grups familiars que en detingueren la senyoria i els seus habitants.

Aquests temes estan centrats en l’evolució històrica del recinte castral, des dels orígens, al segle X, fins a la seva destrucció a la primera meitat del segle XIX, durant les guerres carlines, al posterior desenvolupament de l’indret com a centre de l’explotació agrària de les terres del castell. També es presentarà especial atenció en donar a conèixer la realitat de la vida quotidiana al castell.

No faltaran tampoc anècdotes, com quan el 1835 durant el setge del castell, quan la guarnició es va escapar de nit despenjant-se per una corda pel penya-segat. O les restes conservades de latrines (comunes) per a fer front a les necessitats dels seus habitants.

L’itinerari començarà al propi nucli urbà, en una zona d’aixopluc del carrer França, on hi ha precisament una maqueta del castell –i també el de Saborella–. Seguidament, per unes escales metàl·liques, s’arribarà a l’exterior del monument, on es podrà veure el celler. I s’accedirà a l’interior el Portal Nou.

«Serà un servei a demanda», diu l’alcalde. Els interessats hauran d’enviar un correu a l’adreça rutesquerol@gmail.com. El preu de la visita és de cinc euros, que servirà perquè el projecte s’autofinanci+. Pijoan recalca que no és apta per a persones amb problemes de mobilitat per l’important desnivell que hi ha. La durada de la visita és d’aproximadament hora i mitja.

Comentarios
Multimedia Diari