Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Montblanc protagonitza una prova per crear comunitats energètiques

    El Consell Comarcal i Insta han començat trobades per fer front a la pobresa energètica

    05 julio 2023 20:43 | Actualizado a 06 julio 2023 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    La Conca de Barberà protagonitzarà una prova pilot que porta per nom ‘El cable-solidaritat energètica’. Es tracta d’una iniciativa que pretén crear comunitats energètiques i donar resposta a la pobresa energètica que pateixen les persones.

    Des del Consell Comarcal de la Conca de Barberà ja fa temps que tenen un grup de treball de la pobresa energètica, on estan implicades diverses entitats i organitzacions, i per això des d’Insta ho han vist com una oportunitat perquè sigui el territori escollit per fer aquesta prova. Estan actualment en una fase molt inicial, tot i que ja han fet algunes reunions, i ara a través d’un grup de treball intentaran crear diverses comunitats energètiques.

    Però què és una comunitat energètica? Es tracta, d’un instrument que permet generar energia renovable, i compartir-la entre els seus membres. És a dir, per exemple, un grup de persones que instal·lin plaques solars en un lloc determinat del municipi, i aquestes persones comparteixen l’energia que generen.

    Aleix Xifré, tècnic del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, explica que «estem en una fase molt inicial, però la nostra intenció és buscar municipis que siguin potencials per poder crear una comunitat energètica». A hores d’ara estan fent un mapeig, i estudiant la situació quina és.

    Xifré remarca que la intenció és poder «donar respostes a la problemàtica de la pobresa energètica, que es pugui acabar amb ella, i que la gent tingui les mateixes oportunitats». Un cop s’hagi acabat amb el mapatge, la intenció és parlar amb ajuntaments del territori. Amb tot considera que és «una gran oportunitat, perquè a més del servei que els donem, també tindran el suport, és un plus pel territori, i és interessant ser els primers».

    Per la seva banda, els impulsors de la iniciativa, Insta, expliquen que tot plegat s’emmarca dins un projecte que tiren endavant com a consultoria especialitzada. Durant aquest temps han analitzat els obstacles que hi ha a les administracions per fer front a la lluita contra la pobresa energètica, i ara volen posar en pràctica les conclusions que han obtingut.

    Joan Pons, membre d’Insta, comenta que sabien que a la Conca de Barberà hi havia un grup de treball dedicat als casos de pobresa energètica, i van pensar que era una bona oportunitat per poder dissenyar comunitats energètiques per atendre les famílies vulnerables. Una de les finalitats de tot això, també és que «les famílies més enllà de beneficiar-se, també siguin partícips del projecte».

    Així doncs, pretenen implicar a la ciutadania, i a les administracions. Una altra de les finalitats és que les administracions no s’espantin davant aquests projectes pel «desconeixement». Pons explica que una comunitat energètica, està legalment reconeguda, però enlloc et diu com l’has de registrar, i que això fa que hi hagi ajuntaments que s’espantin l’hora de tirar-ho endavant. Volen mostrar com es posa en pràctica, que tothom ho vegi, i demostrar que molts consistoris ho duen a terme.

    El membre d’Insta reconeix que son processos lents, però per aquest motiu «ens hi hem de posar tots». Comenta que a més de la prova pilot que duran a terme a la Conca de Barberà, ja hi ha municipis d’altres zones com de l’Anoia i el Gironès, que ja s’han posat en contacte amb ells, per també poder-ho tirar endavant.

    Pons recorda que no son els únics que treballen en aquest sentit, i agraeix el suport de l’Aliança contra la Pobresa Energètica.

    Comentarios
    Multimedia Diari